Bocs Merkel, nem vagy náci – a Mazsihisz szövegértelmezési vitája

Heisler András a nácikhoz hasonlította a német kancellárt, de nem úgy értette, ahogy az Index.hu félreértelmezte. Elnézést is kért a Mazsihisz elnöke, de az exelnöknek ez kevés.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Heteknek azt nyilatkozta:

„Történelmi epizód volt a magyar zsidóság éle¬tében Angela Merkel Dohány utcai zsinagógában tett látogatása. Német részről utoljára Adolf Eichmann volt ilyen magas rangú vendégünk. Kancellár asszonnyal folytatott tárgyalások ugyanabban a teremben zajlottak, ahonnan Eichmann halálos parancsait osztogatta. A látogatás számunkra azt üzeni, hogy Németország figyel az európai kisebbségekre, az európai zsidóságra, és kiemelten Közép-Kelet Európa legnagyobb zsidó közösségére, a magyarra. "

Az idézetet egyes sajtóorgánumok, nevezetesen az Index.hu félreértelmezte, ezért a Mazsihisz közleményt kényszerült kiadni:

„A Hetek “Merkel után, Putyin előtt” című cikkét idézve az Index úgy állítja be, mintha a Mazsihisz elnöke bármilyen formában Adolf Eichmannhoz hasonlította volna Angela Merkel történelmi látogatását.”

- írta  a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, majd folytatja a magyarázatot. A közlemény szerint a cikkben leírtak megtévesztőek, az Index szerzője egy gondolatívből – a közlő eredeti szándékával ellentétes – tartalmakat emelt ki, majd téves következtetéseket vont le. Mindazonáltal mindenkitől, aki az Index nyomán félreértette a Hetekben megjelenteket, elnézést kért a Mazsihisz elnöke. Feldmájer Péter, a Mazsihisz volt elnöke viszont nem elégedett meg ezzel a magyarázattal, Angela Merkelnek írt egy levelet, amelyben megdöbbenését fejezte ki, a Mazsihisz mostani elnökének nyilatkozatával kapcsolatban és mások nevében is bocsánatot kért német kancellártól, akinek azt írta:

„Önt összefüggésbe hozta azzal az Adolf Eichmann-nal, aki személyesen tervezte meg az európai zsidóság kiirtását, és irányította Budapesten az itt élők összegyűjtését és vagonírozását, és egyaránt a magyar zsidóság vendégének nevezte ezt az ördögien gonosz embert és Önt is. Engedje meg, hogy saját nevemben megkövessem, bocsánatát kérjem. Hiszek abban, hogy bocsánatkérésemet osztja nem csak a magyarországi zsidóság, hanem a magyar emberek túlnyomó többsége is"

– írta Feldmájer Péter, majd a nem tudni kiket képviselő, volt elnök hozzátette:

„Kérem, tekintse Heisler András nyilatkozatát olyannak, mint amelyet egy olyan személy tett, akinek ez a véleménye nem tükrözte senki másnak az álláspontját, senki nem hiszi rajta kívül azt, hogy 1944-ben ez a hóhér magas rangú vendég lett volna Budapesten".