Böröcz és a Fidelitas lehet a párt ökle

Egy fideszes politikus szerint eddig lusták voltak, most a Fidesz kétes megítélésű ötleteinek tesztelésével vezekelhetnek.

A vs.hu a mai napon “A Fidesz parancsolt rá a lebzselő fiatalokra” - című elemzésében arról ír, hogy Böröcz László “fiatalokat tömörítő polgári mozgalommá” bővítené a Fidesz vezető ifjúsági szervezetét, a Fidelitast. A politikus úgy fogalmazott: “Nem lehetünk a csendes nemzedék, amely csak asszisztál a zenekarnak."

Pozíció vagy munka?

A vs.hu úgy tudja, a Fidelitas új vezetése kifejezetten a Fidesz elnökségének kérésére aktivizálta magát. Ismert, hogy a kormánypárt a tavaszi parlamenti választások idején még meglehetősen elégedetlen volt saját ifjúsági szervezetével. Többek között azt rótták fel nekik, hogy szervezetépítésben, programok szervezésében rosszul teljesítettek az elmúlt években, ehelyett a Fidesz 2010-es választási győzelmével megnyíló kormányzati, önkormányzati posztokat foglaltak el.

„Lusták, nem dolgoznak, linkek”

– fogalmazott még tavasszal a vs.hu egyik munkatársának egy ismert fideszes. A politikus jellemző történetként mesélte, hogy Orbán Viktor kormányfő zárt körben azon viccelődött, hogy az ifjúsági szervezet egyik vezetője nem azért kapott meg egy posztot, mert a Fidelitas tagja, hanem annak ellenére. A pártvezetés azzal leckéztette a Fidelitast, hogy Ágh Péter akkori elnökön kívül más nem kapott befutó helyet a kormánypárt országos listáján.

Fiatalság, bolondság

A Fidelitas a múlt héten megválasztotta új elnökét, Böröcz László személyében. A politikus ellenjelölt nélkül indult. Böröcz mint belvárosi önkormányzati képviselő, alpolgármester, Rogán Antalhoz, a Fidesz frakcióvezetőjéhez áll közel. "Egyedül a mi politikai közösségünk az, amely valóban autonóm, valóban független” – jelentette ki Rogán a Fidelitas tagjai előtt a múlt hétvégén, hozzátéve, a fidelitasosok legnagyobb felelőssége, hogy meg tudják -e őrizni és tovább tudják -e vinni ezt a függetlenséget.

Mindehhez képest, a Fidelitas független ifjúsági szervezet helyett a “párt ökle” lehet. Ezentúl a konfliktusokat, a kellemetlen szituációkat, a média perzselő reflektorfényét a bevállalósabb fiatalságnak kellene elvégeznie, ha igaz az, amit a Fidesz belső viszonyaira rálátó informátorunk állít.

Ezt az elméletet igazolja, hogy a Fidelitas egyszerre üzent hadat a szélsőbaloldalnak és a szélsőjobboldalnak is, belekezdve egy kétes kimenetelű karaktergyilkosságsorozatba. Előbb Rig Lajos meztelen felsőtestére lettek kíváncsiak, majd némileg a kuruc.info módszereit lekoppintva baloldali provokátorok adatainak a beküldésére buzdítottak. Az alfahir.hu több forrása szerint egyik sincs a Fidelitas egészének ínyére, hiszen a negatív reklámot a fiataloknak kell elviselniük, többek szerint a szervezetet amolyan tesztpályának szánja a Fidesz. Más kérdés, hogy így idő előtt elkophat az új nemzedék, a “tiszta múlt” nem jelent majd kihívást, konkurenciát a Fidesz nagy öregjeinek.

Fideszes megbízás?

A Fidesz-frakció egyébként bevédte a provokátor-figyelőt, “mi titkolnivalója van azoknak, akik provokátorként bénítják meg egy város életét vagy jelennek meg békés rendezvényeken?” – írta a képviselőcsoport közleményében. Böröcz erről a VS.hu-nak azt írta: „Minden ifjúsági szervezet, mi is egyeztetünk az anyapárttal a nagyobb horderejű bejelentések esetében.”

A Mandiner.hu szerint az efféle remek ötletek gyakran az anyapárttól érkeznek, s csak végrehajtó az ifjúsági szervezet. Az internetes hírportál főszerkesztője korábban a Fidelitas elnöke volt, de a riportot készítő Stumpf András főmunkatárs is biztosan tudja, hogy miről beszél. Ennek ellenére Böröcz magára vállalta a povokátor-figyelőt, mint mondta:

“Ez a Fidelitas ötlete volt. Természetesen, mint minden ifjúsági szervezet, mi is egyeztetjük a párttal az ilyen horderejű bejelentéseket.”

Arra a kérdésre, hogy kivel egyeztet Böröcz, csak annyit válaszolt az ifjú politikus:

“Azokkal a szereplőkkel, akik erre hivatottak.”

A Huth Gergely által főszerkesztett Pestisrácok.hu kormányközeli blog szintén főszerepet játszott abban a küzdelemben, ami arra irányult, hogy Rig Lajos tegye átláthatóvá tetoválásait. A Pestisrácok.hu üzemeltetője a Gerillapress Kft.,  a Miniszterelnökség és a Fidesz parlamenti frakciótól is jelentős támogatást kapott. Böröcz László és a Fidelitas új vezetésének egy része szintén ezekkel az intézményekkel állt szoros munkakapcsolatban.

Böröcz László régi motoros

A hírportál szerint kérdés, hogy Böröcz vezetésével a szervezet meg tud-e újulni, ki tud-e termelni olyan politikusokat, mint amilyen a Fidesz egyik legbefolyásosabb politikusának számító Rogán. Böröczöt a kormánypártban Rogánhoz közel állónak tartják, a Belvárosban kezdett fidelitasosként politizálni, jelenleg önkormányzati képviselői és alpolgármester pozíciót “foglalt el.” Az alfahir.hu itt, a kerületben igyekezett elérni a politikust, hogy megtudja milyen kapcsolatot ápol, a Fidesz IT megbukott elnökével, a bankjegyhamisítási ügybe keveredett Veress Áronnal, de Böröcz nem nyilatkozik számunkra többet, múlt heti cikkünk óta.

A 32 éves, Vas megyei születésű Böröcz az előző elnök, Ágh Péter vezetése idején a szervezet egyik alelnöke volt. A Miniszterelnökség 2013 szeptemberében jogalkotással kapcsolatos szakpolitikai elemzésekre szerződött vele, holott a politikusnak, lapunk értesülései szerint még diplomája sincs. Ezt maga Böröcz is megerősítette az alfahir.hu újságírójának. A két évig tartó munkáért összesen 9 millió forintos megbízási díjat kapott. Tavaly a Nyugat.hu számolt be arról, hogy a testvére Szombathelyen öt trafik működtetésére nyert húsz évre szóló koncessziót. Erről Böröcz pénteken a Mandinernek azt mondta, nyilván nem tilthatta meg neki, hogy pályázzon, „akkor sem, ha ez a sztori nekem tök kellemetlen”.

Böröcz László korábban Juhász Pétert, az Együtt politikusát, belvárosi képviselőtársát ekézte, miután az ellenzéki képviselő mutyival vádolta meg az önkormányzatot.