Brit hírszerzés: Blokádot készít elő az orosz flotta a Fekete-tengeren

Brit hírszerzés: Blokádot készít elő az orosz flotta a Fekete-tengeren

A friss hírszerzési jelentés szerint orosz hajók egy csoportja Ukrajnába tartó kereskedelmi hajókat foghat majd el.

A brit hírszerzés szerint a fekete-tengeri orosz flotta arra készül, hogy blokádot von az ukrán kikötők köré - közölték londoni védelmi szakértők szerdán.

A brit védelmi minisztérium szerdai jelentése alapján a Szergej Kotov orosz hajó már a Boszporusz és az odesszai kikötő között járőrözik. A hírszerzési jelentés azt állítja, hogy

orosz hajók egy csoportja Ukrajnába tartó kereskedelmi hajókat foghat majd el.

Mint azt az MTI felidézi, Oroszország a múlt héten nem hosszabbította meg az ukrán gabona tengeri szállítását lehetővé tevő, ENSZ- és török közvetítéssel tavaly létrejött fekete-tengeri gabonakezdeményezést. A 2022 júliusában Isztambulban aláírt és már kétszer megújított megállapodás lehetővé tette, hogy Ukrajna a gabonáját az orosz blokád ellenére a Fekete-tengeren keresztül exportálja. Így az elmúlt évben csaknem 33 millió tonna gabona hagyta el az ukrán kikötőket.

A brit védelmi minisztérium hírszerzési értékelése szerint amíg érvényben volt az említett megállapodás, "Oroszország általában tartózkodott attól, hogy a dél-ukrajnai kikötők polgári infrastruktúráját támadja."

"Mivel Oroszország nem újította meg az egyezményt, a Kreml valószínűleg kevésbé érzi magát politikailag korlátozva, és azért próbál célpontokat támadni Odesszában, mert úgy véli, hogy Ukrajna katonai eszközöket tárol ezeken a területeken"

- állapítják meg.

James Cleverly brit külügyminiszter ehhez kapcsolódva arra figyelmeztetett, hogy "Nagy-Britannia szerint Oroszország az ukrán élelmiszer-export ellehetetlenítése érdekében civil hajókat is megtámadhat a fekete-tengeri térségben".

Mint ismert, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd este a kérdést illetően úgy fogalmazott, hogy kulcsfontosságú a fekete-tengeri kikötők biztonsága, ezért az ottani kikötők és a gabonaexport biztonságára kell majd összpontosítani a NATO-Ukrajna Tanács közelgő ülésén.

(Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a derbenti Narin-Kala erődben a kaukázusi orosz tagköztársaságban, Dagesztánban tett munkalátogatásán 2023. június 28-án. MTI/AP/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov)