Brutálisan megemelt vezetői fizetések és törvénymódosításokkal eltussolt gyanús esetek az MNB-nél

A Fidesz egy törvénymódosítással tenné láthatatlanná és ellenőrizhetetlenné az MNB tevékenységét.

A Fidesz törvénymódosításának köszönhetően, az MNB és az általuk létrehozott alapítványok kikerültek az országgyűlés illetékes ellenőrzésre hivatott bizottságainak hatásköre alól, így azok gyakorlatilag titokban gazdálkodhatnak a közpénzekkel – hangsúlyozta a politikus.

Volner János emlékeztetett:

Matolcsy György jegybakelnök korábban úgy döntött, hogy a Pallas Athéné Alapítványokat 262 milliárd forintnyi közpénzzel „stafírozták ki”. Hozzátette: ezen alapítványok átlátható gazdálkodását most egy törvénymódosítással szüntetné meg a Fidesz.

A Jobbik elnöke felhívta a figyelmet továbbá arra is, hogy a gazdasági bizottság ülése előtt csupán háromnegyed órával kapták meg az erre vonatkozó törvényjavaslatot, így sem átolvasni, sem felkészülni nem volt idejük. Volner János szerint ez is bizonyítja, hogy a kormány így próbálja meg elrejteni az utóbbi időben az MNB-nél történt gyanús eseteket.

A legnagyobb ellenzéki párt politikusa szerint miközben más európai országokban az állam szigorú felügyeletet gyakorol a jegybak eredményelszámolása fölött, addig Magyarországon, példátlan módon az a tulajdonosi jogokat gyakorló államtól függetlenül működik.

Duplájára emelt vezetői bérek

Volner János úgy véli: az MNB a devizahiteleseket károsította meg azzal, hogy piaci alapon váltotta át forintra a hiteleket, s jelentős nyereségre tett szert. A pénzt nem a devizahiteles családoknak adták vissza, hanem a vezetők béremelésére és luxus kiadások finanszírozására fordítják.

A Jobbik alelnöke a jegybanki vezetők kétszeresére történő fizetésemelésével kapcsolatban megjegyezte: 2010-ben az állami szférában bevezetett, 2 millió forintos bérplafon óta már csak fideszes kinevezettek vannak. Kíváncsi arra, hogy piaci alapon melyik nagy kereskedelmi bank igazolná le Matolcsy Györgyöt több millió forintos havi fizetésért.

A Fidesz átverte akaratát

A parlament kedden kivételes eljárásban korlátozta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában álló gazdasági társaságok és alapítványok adatainak megismerhetőségét. Az intézmény vezetőinek fizetését megduplázta az Országgyűlés, amikor fideszes javaslatra - 118 kormánypárti igen szavazattal, 58 nem ellenében - módosította a jegybanktörvényt.