Milliókat vett el, alig 1600 forintot hagyott meg a diákok pénzéből a fideszes tanár úr

Hiába próbálták eltusolni az ügyet, országos botránnyá dagadt az eset.

Csakhogy a tanár egyben Belváros-Lipótváros Önkormányzatában a jogi bizottság Fidesz–KDNP által delegált tagja, a lap szerint emiatt próbálhatták meg eltussolni az ügyet. Nem szóltak ugyanis a szülőknek, hogy nincs meg a főként általuk összeadott pénz, sőt, még egy titoktartási nyilatkozatot is aláírattak a tantestület többi tagjával.

Már a gyerekektől is lopnak? - Zsebre vágta a gimnáziumi alapítvány pénzét a fideszes tanár

Egy V. kerületi általános iskola és gimnázium alapítványi pénzét nyúlta le az azt kezelő tanár, aki egyben a Fidesz-KDNP delegáltja a kerületi önkormányzatnál, tudta meg a HVG. Miután kiderült, hogy lenullázta a szülők által táborozására, kirándulásra, tanulmányi jutalmakra összedobott pénzt, a pedagógus hirtelen szabadságra ment, kollégáival pedig titoktartási nyilatkozatot írattak alá, de az ügy mégis kiderült.

Végül a lapot az iskola igazgatója, Arapovics Miklós arról tájékoztatta, hogy a tanár "visszahozta a pénzt". A korábban elérhetetlen K. András pedig utólag egy rövid nyilatkozatot juttatott el a portálhoz, ebben valótlannak nevezte információikat.

"Az igazság az, hogy a Szemeresek a Szemeréért Alapítvány kuratóriumi tagságomról lemondtam és a házi pénztárban lévő pénzekkel elszámoltam".

A lap szerint K. András nyilatkozata azt sugallja, mintha az iskolában leadott összeg az alapítvány házipénztárával való elszámolás lenne. Csakhogy az alapítvány új vezetősége ezt a kérdést is egyértelművé tette: április 5-én, amikor rájöttek a visszaélésre, a szervezet házipénztárát is ellenőrizték. Ebben akkor 281 ezer forint volt, méghozzá nem K. Andrásnál, hiszen az alapítványi házipénztár "az iskola pénztárában volt elhelyezve".

Több mint egy hónappal később, május 11-én – miután értesült a hvg.hu készülő cikkéről – K. András jelezte az időközben felállt, de még be nem jegyzett új kuratóriumnak, hogy 12-én reggel átadja a nála lévő pénzt. "Ez meg is történt, a volt elnökhelyettes átadott a kuratóriumi tagoknak 3 265 700 forintot" – közölte a szervezet. Nekik is azt nyilatkozta, hogy ez az összeg "az alapítvány nála lévő házipénztárában volt".

Egy névtelenséget kérő iskolai forrás a Hvg.hu-nak azt mondta: nevetségesnek tartja, hogy utólag K. András megpróbálja házipénztári elszámolásnak nevezni a jogszerűtlenül nála lévő milliós összeg visszajuttatását. "Az alapítvány házipénztára, ami egy vaskazetta készpénzzel, végig az iskolai pénztárban volt. Ráadásul ha valóban el akart volna számolni a nála lévő összeggel, akkor miért nem a lemondásakor tette, miért várt több mint egy hónapot, mikor már tudta, hogy kitudódtak a történtek" – vetette fel. 

Úgy tudják, hogy a számlakivonatból egyértelmű: K. András a nála lévő kártyával részletekben, folyamatosan vette fel a pénzt. "Volt, hogy csak egy bevásárlás árát, máskor 50-100 ezer forintot. Mint amikor az ember a saját bankkártyáját használja" – jegyezte meg a portál informátora.

Dúró Dóra az esetre reagálva a Hír TV-ben azt mondta, 

"ha a hétköznapi emberek, akár ez a tanár is, azt látják, hogy a Fidesz egy korrupciós mechanizmusra épül, ha a kormányzás legfőbb filozófiája maga a korrupció, akkor ő maga is ezt a példát fogja követni."

Emlékeztettt:

bár K. András elismerte a cselekedetét, magyarázatot még mindig nem adott rá.

Mint ismert, a rendőrség az ügyben ismeretlen tettes ellen nyomoz.