Bűnbandák fosztogatják a Don-kanyar magyar katonasírjait

Felmerül a gyanú, hogy sok eladásra kínált felszerelési tárgy az egykori magyar katonák földi maradványaival együtt került elő.

Az elmúlt évtizedekben hatalmas üzletté vált a II. világháborúbús katonai relikviákkal történő kereskedés. A piaci igényeket, különösen a német hadsereg által használt jelvényekből, egyenruhákból, fegyverekből és felszerelési tárgyakból szinte lehetetlen kielégíteni. De nagyjából ugyanez elmondható a magyar háborús tárgyakról is.

Kézenfekvő tehát, hogy sokan detektorokkal felszerelve az egykori csaták helyszíneit kutatják. Meg kell jegyezni, hogy szép számmal vannak Oroszországban is becsületes hadszintér kutatók, akik értesítik a hatóságokat, ha emberi maradványokra bukkannak és nemzetiségtől függetlenül megadják a végtisztességet az egykori katonáknak.

Ezt a magyar azonosítót kissé már megkezdte a hullasav

Sírrabló maffiák működnek

Sajnos azonban tagadhatatlan tény, hogy Ukrajnában és Oroszországban sírrabló maffiák is működnek, akik felosztották egymás között a területeket. Közönséges halandó az életét kockáztatja, ha a tudtuk és jóváhagyásuk nélkül – általában keményen megkérik az árát – megpróbál áskálódi a területükön. Ezeket a csoportokat egyáltalán nem érdekli a történelem feltárása és a múlt megismerése, a katonák esetleges azonosítása. Őket kizárólag az anyagi haszonszerzés motiválja. A talált leleteket általában kemény valutáért külföldre értékesítik. Külön keresik a már régen elfelejtett katonatemetőket vagy tömegsírokat, mert ott szinte biztosak lehetnek abban, hogy találnak valamit.

Egy orosz katona földi maradványai

Magyar azonosító cédulák

Természetesen nem állítjuk azt, hogy az összes az ebay-ra  felkerült azonosító cédula mind hadisírból került volna elő, számos esetben elfordult, hogy volt hadifogolytáborok közelében nagy számban találtak dögcédulákat emberi maradványok nélkül. 

Ennek ellenére tényként kezelhetjük, hogy sajnálatos módon bűnbandák fosztogatják a Don-kanyarban található magyar és német katonasírokat. Az elmúlt 4-5 évben sorra kerülnek fel az ebay.com aukciós portálra az egykori magyar honvédek azonosító cédulái. Jelenleg is árulnak ilyet, erről még talán elhihető lenne, hogy nem sírból van, de a szintén megvételre kínált magyar katonasír azonosító tábláról már nehezebb ezt feltételezni. Gyanúnkat az is erősíti, hogy a doni csatákban megközelítőleg 100 ezer magyar katona vesztette életét. Legtöbbjük pedig még mindig halálának helyszínén nyugszik jeltelen sírokban. Tehát ha valaki arrafelé rendszeresen kutat, előbb vagy utóbb biztosan talál emberi maradványokat, ezek után már csak az emberségén múlik mit tesz. Sok esetben egyszerűen visszahányják az egykori lőárkokba a kiásott és értéktelennek ítélt csontokat.

Magyar hadisír azonosító tábla

Amennyiben a magyar dögcédulába az előírásnak megfelelően beleütötték a tulajdonosának az adatait, akkor elméletben van rá lehetőség, hogy nevesítsék annak egykori viselőjét.  Az akkor használt azonosítókon az első négy szám a születés helyét jelöli, a második négy a születés évét, az utolsó négy pedig az anyakönyvi számot.

Ezek alapján volt olyan dögcédula, amit lelkiismeretes amatőröknek sikerült beazonosítaniuk. Az 1913-ban született, dunaföldvári illetőségű Strasser Ferenc honvéd a 18/II. zászlóaljban szolgált és 1943 januárjában a doni áttöréskor tűnt el.

Virágzik az üzlet

Mivel a háborús relikviákkal való kereskedés virágzik, így nem várható, hogy ezen a területen bármiféle javulást tapasztaljunk a közlejövőben. Összességében elmondható, hogy a keleti területeken fekvő magyar jeltelen hadisírok még sokáig ki lesznek téve a fosztogatás veszélyének. Sajnos, ha egy sírt feldúltak, akkor gyakorlatilag már semmi esély nem lesz arra, hogy az abban nyugvó katonákat azonosítsák.