Cigány katonákat toboroz a Honvédelmi Minisztérium

Teljesítményen alapuló megítélés, biztos megélhetés, a közösséghez tartozás érzése – többek között ezt kínálja a honvédelmi tárca romák társadalmi integrációját segítő programja. A 2012-ben kezdődött együttműködés megerősítéseként újabb megállapodást írt alá Hegedűs István az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke és Hende Csaba honvédelmi miniszter.

A budapesti Stefánia Palotában tartott rendezvényen részt vett többek között Farkas Flórián miniszterelnöki biztos és Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnök-helyettese.
A romák társadalmi felzárkózását segítő program eddigi eredményeként minden katonai szervezetnél helyet kaptak az esélyegyenlőségi referensek. A Honvédelmi Minisztérium (HM) sikeres roma katonai életpályát bemutató filmet készített "Jövőjük a haza védelme" címmel, kiállításokat, esélyegyenlőségi táborokat szervez, és rendszeresen kiírja a Lippai Balázs ösztöndíjat a kiemelkedően teljesítő roma és hátrányos helyzetű diákok számára. A katonák honvédtiszt- és altisztjelöltek körében népismereti beszélgetéseket szerveznek, ahol a hallgatók betekinthetnek a romák történetébe, életmódjuk sokszínűségébe, a társadalomban elfoglalt szerepükbe, az előítéletesség és diszkrimináció problematikájába, a hadseregben elfoglalt helyzetébe.

A most aláírt megállapodásban a HM és az ORÖ vállalja egy olyan kiadvány megjelentetését, amely bemutatja a közös munka eddigi sikereit, ezek hatását a roma és nem roma fiatalok tanulmányaira, pályaválasztására. Közép- és felsőfokú oktatási intézményekben vetítik le az elkészült filmet, s az ORÖ által fenntartott iskolákban olyan programokat hívnak életre, amely vonzóvá teszi a Magyar Honvédség felsőoktatási rendszerét. Közös kulturális és sportrendezvényeket szerveznek, s az állami ünnepségeken részt vesznek majd roma származású fiatalok is.