Cigivel jutalmaznak, kulcscsomóval büntetnek a kalocsai gyermekotthonban

A betöltetlen munkakörök, a felkészítés hiánya a gyermekek jogainak sérelméhez vezet.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleménye szerint aggályos az is, hogy a jelentős fluktuáció miatt a szakdolgozók közül többen nem rendelkeznek megfelelő képzettséggel, és akadozik a gyermekvédelmi gyámok személyes kapcsolattartása a gyermekekkel. Az alapvető jogok biztosának küldött bejelentés szerint a kalocsai speciális gyermekotthonban a nevelők, a gyermekfelügyelők rendszeresen bántalmazzák

a gondozott gyermekeket, felpofozzák, kulcscsomóval és ököllel ütlegelik, rugdossák őket. Egy gyermek jelezte, hogy a nevelő a kulcscsomójával a tenyerébe csapott, de szerinte ez nem volt bántalmazás.

Az ombudsman a gyermekotthon működésének teljes körű vizsgálatára kérte fel a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság és az Országos Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Dokumentációs Központ (OBDK) főigazgatóját. A biztos tájékoztatást kért az emberi erőforrások miniszterétől arról, miként teljesültek a hasonló ügyekben már korábban megfogalmazott ajánlásai.
A fenntartói vizsgálat azt is feltárta, hogy rendkívül nehéz betölteni a gyermekotthonban megüresedő álláshelyeket, a szakdolgozók pedig megfelelő kompetenciák hiányában nem mindig képesek helyes pedagógiai választ adni a gyermekek indulatos viselkedésére. 

Kiderült, hogy a gyermekotthonban a cigarettát jutalmazási eszközként használták.

Az ombudsman már korábban, többször is rámutatott, hogy a betöltetlen munkakörök, a speciális ellátási igényű gyermekkel való foglakozásra felkészítés hiánya a gyermekek jogainak sérelméhez vezet. A biztos a kalocsai speciális gyermekotthon vizsgálatának alapján azt állapította meg, hogy ezek az aggályok továbbra is fennállnak.