Csak a tegnapi Orbán-kormány támogatható

A Jobbik kiáll a dublini rendelet alóli mentesség mellett, mert a menekültáradat legnagyobb részét ma Magyarország állja.

„Pokoli zűrzavar uralkodik a kormányzat háza táján” – értékelte a Jobbik azt, hogy tegnap a hírek még arról szóltak, hogy Magyarország felfüggeszti a menekültek visszafogadását más uniós országokból, a mai közlések szerint viszont Szijjártó Péter külügyminiszter arról tájékoztatta osztrák kollégáját, hogy semmilyen európai uniós jogszabály magyarországi alkalmazásának felfüggesztéséről nincs szó.
„A Jobbik alapvetően a tegnapi Orbán-kormányt tudta támogatni, a mai Orbán-kormányt viszont már nem”
– jelentette ki sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő. Jelezte, a Jobbik feltétlenül kiáll amellett, hogy az úgynevezett dublini rendelet kapcsán legalább átmeneti és technikai mentességet érjen el hazánk, „hiszen igazságtalan az, hogy az Európára zúduló menekültáradat legnagyobb részét Magyarország fogadja, és a számla legnagyobb részét ezekben a napokban Magyarország állja”.

Több európai ország élvezi a mentességet

A politikus közölte, a tegnapi kijelentéshez képest nemhogy pontosítással nem élt, de egészen más tartalmi elemű nyilatkozatokkal állt elő a kormány, amiből az derül ki, hogy lényegében nem kívánnak Magyarország számára könnyítést elérni. Z. Kárpát hangsúlyozta, olyan kötelezettségrendszerről van szó, amely alól több európai ország már mentességet élvez különböző jegyzőkönyvek és más megegyezések alapján.
 
A dublini rendelet (Dublin III.) az unió egyik menekültügyi jogszabálya, melynek értelmében a menekültek csak abban az uniós tagállamban nyújthatnak be menedékkérelmet, ahol először léptek az európai közösség területére. Ezután e menedékkérők ügyében csak az adott ország hatóságai illetékesek, ezért a többi uniós tagállamból visszaküldhetik a menedékkérőt az adott tagállamba.

Fojtsa el a kormány ezt a zűrzavart!

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy „a házon belüli zűrzavart valamilyen úton-módon fojtsa el”.
„Ne fordulhasson elő, hogy este egy idegen ország külügyminiszterétől az Orbán-kormány kap egy telefont, erre az álláspont megváltozik. Szeretnénk követhetővé tenni, hogy Magyarország lakosai mire számíthatnak a menekültkérdésben”
– fejtette ki Z. Kárpát Dániel.
 
A nemzeti párt azt is szorgalmazza, hogy „a virtuális térben hatalmas reklámmal megtámogatott” kerítésépítési tervei mellett a kormány kezelje azt a pánikszerű állapotot, amely a kerítésépítés hírére indult el. Z. Kárpát emlékeztetett rá, hogy a Jobbik országos és helyi vezetőiből álló delegáció múlt hétvégén személyesen tanulmányozta a helyzetet az érintett régióban. A képviselő újfent hangsúlyozta, önmagában a kerítés nem elég: önálló határőrségre, emberi erőforrásra van szükség ahhoz, hogy kezelhető legyen az egész problémakör.
 
A Jobbik haladéktalan tisztázást vár a kormánytól, hogy
  • mi az álláspontja ebben zűrzavaros helyzetben, hogy a tegnapi vagy a mai Orbán-kormánynak hihetünk-e;
  • el szeretne-e érni a dublini rendelet kapcsán legalább átmeneti, technikai mentességet Magyarország számára;
  • nyitott-e az önálló határőrség felállítására annak érdekében, hogy a megindult áradatot kezelni lehessen, és megvédjük az ott élő polgárokat a negatív hatásoktól;
  • az ide esetlegesen visszaküldött több ezer emberrel mit tervez, mennyi ideig, milyen módon kívánja Magyarországon tartani őket, hogyan próbál és hogyan fog gondoskodni az ellátásukról, és hosszú távon mit tervez velük.

Huszonöt év, háromezer menedéket kapó

Utóbbi kapcsán Z. Kárpát Dániel megjegyezte, szó nincs arról a sajtóban megjelent 160-200 ezres létszámról, hiszen több kikötés, több európai és magyar szabályozás írja elő, hogy kiket kell, kiket lehet visszafogadni. Példaként említette, hogy ha valaki öt hónapig tudja igazolni azt, hogy ő Nyugat-Európában tartózkodik, akkor adott esetben már nem lehet visszatoloncolni Magyarországra, hiszen az ő kezelésének felelőssége áttevődik abba az országba, ahol huzamosabb ideig tartózkodik.
 
Hozzátette, az utóbbi 25 évben nagyjából 3 ezer Magyarországon letelepedett, korábban menedékkérelmet beadó és életvitelszerűen itt élő emberről lehet tudni. „A Jobbik ezt a létszámot nem kívánná nagymértékben szaporítani, sem európai kvóta alapján, sem önkéntes alapon. Mi nem hiszünk ebben az útban” – tette egyértelművé a jobbikos képviselő.