Csak a kormány az akadálya a bérlakás-építési programnak

A Jobbik célkitűzéseinek egyik kulcseleme a fiatalok és a fiatal magyar családok számára való otthonteremtés.

A jobbikos politikus rámutatott, hogy közismerten alacsony Magyarországon a bérlakások állománya, a fiatalok többségének pedig nincs érdemi esélye a következő 20 évben önálló otthont teremtenie, ha csak nem verik magukat adósságba.

Z. Kárpát Dániel szerint, ettől függetlenül minden lehetőség adott lenne Magyarországon arra, hogy egy olyan tömeges, bérlakás-építési program induljon, amely egyrészt hazai vállalkozóknak, beszállítóknak adna kiváló lehetőségeket, másrészt a mostani piaci ár felén, harmadán tudna beköltözési lehetőséget biztosítani a magyar fiatalok számára. „Ha betartják a minimális együttélési feltételeket, akkor pár év után a bérleti díjuk egyfajta önkéntes törlesztőrészletté való átváltoztatásával tulajdonjogot szerezhetnének. Így a program hozzájárulna az ingatlanállomány cserélődésének tisztességes fenntartásához is” – jelentette ki a jobbikos politikus.

A nemzeti párt, a részben osztrák, részben korábbi magyar példák alapján kidolgozott bérlakás-építési program költségeit, úgy becsüli, hogy az az első évben 50-60 milliárd forintból elindítható lenne. Az ehhez szükséges pénz az integrációs programokra elkülönített forrásból biztosítanák. „2020-ig mintegy 120 milliárd forint van elkülönítve úgynevezett integrációs programokra, a Jobbik szerint ennek a 99 százaléka kútba, vagy a lyukas kalapba dobott pénz” – szögezte le Z. Kárpát. Hozzátette: az átcsoportosított pénz minden magyar fiatal számára lehetőséget biztosítana, azoknak is, akikre az integrációs pénzek vonatkoznak.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese kifejtette: a bérlakásépítéssel egyszerre lehetne lassítani a kivándorlási kedvet, hiszen sokan azért mennek el külföldre, mert nem tudnak önálló otthonhoz jutni. A gyermekvállalási hajlandóságot szintén növelhetné a program, hiszen sokszor azért nem születnek meg a kívánt gyermekek, mert egész egyszerűen nincsen hova. A gazdaságnak is adnának egy hatalmas tőkeinjekciót. Kizárólag minősített magyar kivitelezők vehetnének részt a programban. A beszállítói hányad tekintetében - a lehető legnagyobb mértékben - hazai vállalkozásokra támaszkodnának, de a régi magyar termelői kapacitás is visszaállítható lenne. Ezáltal több tízezer munkahelyet tudnának létrehozni Magyarországon.

A Jobbik túl van azon a körön, hogy a potenciális kivitelezői, építőipari szakértői hálózattal leüljön tárgyalni a programról megvalósíthatóságáról. „Azonnal kész, csatasorba állítható rendszerről van szó” – mondta Z. Kárpát. Arra is emlékeztetett, hogy a kormány eddig az otthonteremtésre irányuló mindenféle jobbikos javaslatot lesöpört az asztalról.

Z. Kárpát Dániel továbbá felszólította a kormányt, hogy mérje fel a majdnem félmillió üresen álló magyarországi ingatlan állapotát, tulajdonosi szerkezetét. A nemzeti párt egy másik stratégiai célja, hogy megszülessen egy államilag elismert statisztika. A Jobbik képviselője szerint ennek ismeretében, el lehetne gondolkodni azon, hogy az ingatlanokat hogyan lehetne – akár a közmunkaprogram bevonásával - "felújítani, újra lakhatóvá, kiadhatóvá, benépesíthetővé" tenni.

Z. Kárpát Dániel kijelentette: csak a kormányzat "lepergető cselekvési sorozata" az akadálya annak, hogy a magyar fiatalok élethelyzetét szélesítsék Magyarországon.

Fontos, hogy Veszprémben borulhat a kétharmad, de…

Sajtókérdésre a veszprémi időközi választás kapcsán elmondta: egyrészt nagyon fontos, hogy borulhat a kétharmad. Ennél azonban sokkal fontosabb vetületnek tartja, hogy Damm Andrea személyében a devizahiteleseknek egy olyan segítőjét indítja a párt, aki helyben ismert, a városban született, és akiről az ottani polgárok tudhatják, hogy a segítségére bármikor számíthatnak.

A Jobbik párbeszédre szólítja fel a kormányt

Az Operaház elé szervezett péntek esti tüntetéssel összefüggésben úgy fogalmazott: a Jobbik minden olyan utcai megmozdulást támogat, amely tisztességes célok, valós megoldási javaslatok alapján képes javítani az ország helyzetén. Ugyanakkor megjegyezte: erősen megkérdőjelezhető, hogy a péntek esti demonstráció ebbe a sorba illik-e. Hangsúlyozta: elutasítanak mindenféle titkosszolgálati, külföldi behatolási kísérletet, szándékot, a Jobbik nem adja a nevét semmilyen olyan megmozduláshoz, kezdeményezéshez, ahol jól körülhatárolható külföldi alapítványok, pénzeszközök jelennek meg. A különböző megmozdulások korlátozása viszont nem megoldás - tette hozzá a gyülekezési törvény tervezett módosításával összefüggésben. Inkább párbeszédet javasolt a kormánynak, mert szerinte a társadalom akarata előbb-utóbb utat talál magának „más módon”. Emlékeztetett rá, hogy a mostani M0-ás díjfizetési káosz közepette a kormány elrugaszkodott a valóságtól, távol került az emberek mindennapi életétől, „elképzelte, elhitte azt, hogy neki ezt lehet, neki ezt szabad”. A jobbikos politikus szerint innentől kezdve „nagyon durva következményei lesznek ennek a folyamatnak, nem biztos, hogy 2018-ban, lehet, hogy már ebben az évben”. Z. Kárpát Dániel úgy fogalmazott: „ha Magyarországon bárki ezeknek a forró pillanatoknak az elejét kívánja venni, annak a párbeszédre és a kommunikációra kell alapoznia”. Kijelentette: csak nagyon erős társadalmi nyomás gyakorolhat kontrollt a kormány elrugaszkodott intézkedéseire, ezt a nyomást pedig minden szinten – a demokratikus és törvényi keretek között - ki fogja fejezni a Jobbik az Orbán-kabinet irányába.

2015-ös célkitűzések

A Jobbik 2015-ös politikai tervei kapcsán Z. Kárpát Dániel kiemelte a szociális válság és a tömeges elszegényedés kezelését, a munkavállalókat és fiatalokat támogató intézkedések ösztönzését, a devizahitelesek igazságtételének elérését, a multinacionális cégek közteherviselésbe való bevonását, illetve a nemzeti párt továbbra is harcolni fog a korábbi rendszer bűnöseinek, a rezsiszektor privatizátorainak vádlottak padjára ültetéséért.