Csaknem 300 atombombája van Franciaországnak

Francois Hollande francia államfő az "átláthatóság nevében" ismertette részletesen a francia nukleáris arzenált.

"Franciaország három, egyenként 16 nukleáris rakétát hordozó tengeralattjáróval, a nukleáris elrettentés légi erőihez tartozó repülőgépein pedig 54 középhatóságú levegő-föld rakétával (ASMPA) rendelkezik" - mondta Hollande. (Szakértők emlékeztetnek, hogy egyes rakétatípusokra több robbanófej is felszerelhető, így jön ki a "háromszáznál kevesebb" atomrobbanófej.)

Persze, jó lenne, ha nem lenne...

"Azt szeretném, ha minden nukleáris fegyverrel rendelkező állam az igazság területén ugyanekkora erőfeszítést tenne, a nukleáris arzenáljának valamennyi kategóriáját érintően" - tette hozzá. Franciaország az elnök szerint példát mutat azzal, hogy felfedi "a fegyverkészletének teljes mértékét”.
 
Hollande emlékeztetett arra, hogy Franciaország célja a nukleáris fegyverek előállításához szükséges hasadóanyagok gyártásának végleges leállítása, az "erről szóló tárgyalások azonban az érintett államok egyetértésének hiányában eddig nem kezdődhettek meg". 
 
"Ezért arra kérek minden nukleáris fegyverrel rendelkező államot, hogy haladék nélkül kezdje meg a tárgyalásokat. Franciaország a következő hetekben egy ambiciózus, realista és ellenőrizhető szerződéstervezetre fog javaslatot tenni" - tette hozzá. 

...de lehet még rá szükség?

Ugyanakkor kijelentette, hogy "Egy veszélyes világban, amilyen a jelenlegi, Franciaország nem fog engedni" - hangsúlyozta. Kiemelte, hogy a Franciaországot "közvetve vagy közvetlenül érintő jövőbeni államközi konfliktusok lehetősége nem zárható ki".