Családon belüli harcok után üzentek hadat a Jobbiknak az ifjú fideszesek

Egymással versenyezve bizonyítgatják a Fidesz ifjúsági szervezetei Jobbik-ellenességüket.  Böröcz László szabadlábon van,  nincs ellene eljárás, egyelőre az első számú kormánypárti ifjúsági szervezet elnöke és Rig Lajost nem lógva, hanem csak félmeztelenül akarja látni. Ugyanakkor a Fidesznek különösen fontos lehet az, hogy a fiatalokat újra megnyerje magának, hiszen az új nemzedék egyre nagyobb része fordul a Jobbikhoz. A Fidesz IT, a Fidelitas és az IKSZ családon belüli rivalizálása új fordulatokat vethet. De, hogy kerülnek ide a Liberálisok?

A Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség együtt vagy külön, de kiválóan helyettesítheti a Fidesz Ifjúsági Tagozatát. Mind kampánycsapatként, mind Jobbik-ellenes végrehajtó szervezetként. Tehetik ezt annál is inkább, mert a Fidesz IT megbukott elnöke egyelőre előzetesben, Böröcz (Fidelitas) és Nacsa (IKSZ) pedig szabadlábon van. Erősen kérdéses azonban az, hogy a radikalizálódó fiatalság körében mennyire helyes stratégia liberális kommunikációval teret nyerni. Veress Áron a Fidesz Ifjúsági Tagozatának bukott elnöke, miután a Keleti pályaudvaron pénzhamisítási ügybe keveredett, hiába tagadott, a rendőrség letartóztatta. Természetesen a Fidesz is gyorsan elfordult a férfitól, azzal a döbbenetes kifogással élve, hogy Veress még a kormánypárti vezetőket is átverte, mert elhitette velük: ő a Fidesz IT első embere. Holott, állítólag, minden ellenkező jel ellenére, már rég nem volt az, mert tagdíjhátralék miatt ki lett zárva.

Így foglalhatta el a Fidesz IT helyét a Fidelitas

Böröcz László, a Fidelitas újdonsült elnöke az alfahir.hu kérdésére nem felelt arra, hogy milyen viszonyban állt Veressel. Mi több portálunk számára ezzel együtt megtagadott minden nyilatkozatot. Elképzelhető, hogy provokációnak tartja az újságírói megkereséseket. A kormánypárti ifjúsági szervezetekre rálátó forrásunk szerint, a Fidesz Ifjúsági Tagozatának a hiteltelenítésére kiválóan alkalmasnak bizonyult a Veress-ügy. Ez pedig a Fidesz IT családon belüli konkurenseinek is kapóra jöhetett. V. Áron elfogását először a police.hu közölte, február 10-én, majd az Index.hu meg nem nevezett forrásaira hivatkozva hozta nyilvánosságra a gyanúsított teljes nevét, másnap, majdnem 30 órával később. Nem tudni, hogy az Index.hu, hogyan jutott az értesüléshez. Egy valami biztos, a nagy látogatottságú hírportál leleplező cikkének három bekezdése közül legalább az egyik azt fejtette ki, hogy a Fidesz IT „nem túl aktív tagozat” és azt is, hogy

„a Fidesz ifjúsági tagozatát nem szabad összekeverni a Fidelitasszal.”

Veress Áron korábban feltűnt egy videofelvételen, mint Kubatov Gábor titkos kampánycsapatának a tagja. Most pedig Böröcz László beszélt arról nyilvánosan, hogy a Fidelitas erőforrásait a tapolcai időközi választás köti le…

Így foglalhatta el a konzervatív fiatalság helyét a liberális mag

Loppert Dániel, a Fidesz IT korábbi elnöke az első fideszes politikus volt aki nyíltan elhatárolódott a Magyar Gárdától. Loppert ezután, 2009-ben ellenszélben ugyan, de IT-elnök maradt, első számú kihívója azonban a Fidelitasból érkezett, belső körös kampánybeszédében pedig a vidéki konzervatív fiatalok és a pesti mag konfliktusáról beszélt. Már ekkor sokan értékelték úgy, hogy valójában a Fidelitas akarja elfoglalni a Fidesz Ifjúsági Tagozatát. Erre a Népszabadságban, maga Ágh Péter, a Fidelitas volt elnöke kényszerült gyenge magyarázatot adni:

"...nem kell feltétlenül a Fidelitast sejteni (az ellenjelölt - szerk.) indulása mögött. Nyilván neki is megvoltak a saját elképzelési az Ifjúsági Tagozat jövőjéről, s ez más volt mint Loppert Dánielé." 

Egy szintén a Fidelitas-hoz köthető személy pedig Veress Áront akarta leváltani, ekkor még csak a Fidesz IT fővárosi elnökségéről. Ez az ellentét tehát a régmúltból fakad. Loppert távozásával, a Fidesz IT gyakorlatilag megkezdte hanyatlását. Loppert még 2005-ben Gulyás Gergellyel együtt kezdeményezte a Fidesz IT ifjúsági tagozatának létrehozatalát, amit az erősen Jobbik-ellenes Kövér László is kiemelten támogatott. 

Gulyás mai sajtótájékoztatóján éppen Rig tetoválását kérte számon, a "meztelen igazságra" kíváncsi. Mint ismert, a közelmúltban, a Böröcz László vezetésével megújult Fidelitas úgy akart keményen fellépni a szélsőségek ellen, hogy megkérte Rig Lajost, a Jobbik tapolcai országgyűlési képviselőjelöltjét: hozza nyilvánosságra félmeztelen felsőtestét, amin egyébként a feleségére számára készült tetoválás látható és tartalmazva a "hűség" és "becsület" szót. A fideszes fiatalok szerint ez elfogadhatatlan, holott latinul a Fidesz is hűséget jelent.

Ágh Péter örömmel adja át a Fidelitast Böröcz Lászlónak (MTI)

Böröcz, mint a V. kerületi Fidelitas elnöke, belvárosi alpolgármester, tipikus példája lehet annak a „pesti magos” társaságnak, mely sok konzervatív fideszes fiatalnak ellenszenves lehet. Böröcz ennek ellenére először a jobboldali, majd a baloldali ellenzéknek üzent hadat, utóbbinak a „provokátor-figyelővel”. Tagadta ugyan, hogy valójában felsőbb pártutasítások alapján cselekszik, de ezt feltételezte egy egykori Fidelitas-elnök hírportálján megjelent riport is. Egyelőre a provokátor-figyelő a tiltakozási hullám után, megmaradt ötletszinten, Rig Lajos  felsőteste azonban még mindig érdekli Böröczöt.

Ehhez a radikálisabban Jobbik-ellenes irányvonalhoz csatlakozott a KDNP utánpótláscsapata, az Ifjú Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) is. A Szövetségben a közelmúltban zajlott le egy tisztújítás. Sokáig úgy nézett ki, hogy Csontos Sandra nőként elsőként lesz elnök, de végül „felsőbb elvárásra” Nacsa Lőrinc lett a vezető. Nacsa kijelentette az IKSZ célja az, hogy küzdjön a szélsőségek ellen hozzátette: ebbe nem fér bele az a „gyűlöletpolitika”, amit a Jobbik és országgyűlési képviselői képviselnek.

Fidelitasból a Liberálisokhoz

Böröcz László az ellen sem tiltakozott eddig, hogy a Fidelitas XVIII. kerületi csoportvezetőjének, önkormányzati képviselőjének Havasi Zoltánnak közös cége volt Chladek Tiborral. Ettől a cégtől, 15 millió forint értékben rendelt egy kerületi blog szerint részben szlovák krumplit a pestszentlőrinci önkormányzat, a piaci áron felül igaz ekkor még Chladek a Fidelitas tagja volt, a Mezőgazdasági Kabinet vezetőjeként. Chladek Tibor korábban a nőverő Balogh József (Fidesz) munkatársa is volt, majd a szintén nőverő, a jobbikosok akasztásáról képzelgő Rózsa Mihály tagtársa lett, a Magyar Liberális Pártban.

Balogh József, Ágh Péter (Fidelitas), Chladek Tibor (Fidelitas, Liberálisok), Havasi Zoltán (Fidelitas)

Chladek Tibor átlényegülése azért is tréfás mellékszál, mert korábban a Kisgazda Polgári Egyesület Ifjúsági Tagozatában Harangi Fülöp vezetőségi társa volt. Harangi pedig éppen a Magyar Gárda mellett írt alá nyilatkozatot. Optikai okokból nem publikált bizonyítékunk szerint, Chladek maga sem vetette meg a revizionista ruhadarabokat, sem Nagy-Magyarországot.  A szervezet elnökeként még a barikad.hu számára is interjút adott, akkor még ilyeneket mondott:

"Nemzeti jelképeinket – így a Szent Koronát, a nemzeti címert, az Árpádsávos lobogót vagy éppen a turulmadarat – nem engedhetjük a napi politikai iszapbirkózásban besározódni. Ezek a nemzeti jelképek mind a tizenötmillió magyart jelképezik."

A Fidelitas elnöke nemrég még azt mondta, hogy számára „tök kellemetlen”, hogy testvére trafiknyertes, Chladek azonban szintén az, emiatt számos újsághírben együtt szerepeltek. Böröcz talán ezért nem lépett át eddig a Magyar Liberális Pártba, holott azt az a Fodor Gábor elnökli, aki a kezdetekben még Liberális Internacionálé magyarországi tagszervezetének a Fidesznek volt alapítótagja. Fodor a közelmúltban a sajtóban kényszerült cáfolni azokat a híreszteléseket, miszerint új pártját a Fidesz támogatja.