Csataszögi csata: nagypolitika a kistelepülésen

A fideszes polgármester-jelölt mintegy 150 mázsa fát osztott ki. Aggályos?

Csataszög akkor esik útba, ha valaki mondjuk Szolnok felől érkezve a nagykörűi kompon szeretne átkelni Fegyvernek felé. Nekünk azonban kifejezetten célállomás volt a település, ahol a választásról szerettünk volna érdeklődni. Nem volt könnyű dolgunk, ugyanis itt se templom, se iskola nincs, még a bolt is csak délután háromkor nyit ki, sőt, és itt mi magunk is nyeltünk egy szárazat: kocsma sincs nyitva. Meglepetésünkre azonban korántsem olyan elhanyagolt, mint gondolnánk, hiszen a megyeszékhely közelsége, a sűrű buszjárat és az olcsó ingatlanár egyre több családot késztet arra, hogy ide költözzön, így a gyermekek száma is folyamatosan nő (250 szavazóra közel 100 gyermek jut), a fiatal családok pedig gondoskodnak róla, hogy azon kevés kistelepülés közé tartozzon, amelyik nem öregedik el. 
 
Nagy történelme nincs, egészen konkrétan 1993-ban lett egy paraszthajszállal önálló község az erről szóló népszavazáson leadott szavazatok 51%-ának köszönhetően. Eltévedni nehéz, hiszen jóformán csak a megmosolyogtató nevű Szebb Élet út alkotja, valamint néhány kisebb utacska ágazik le arról, így például a cseppet sem megmosolyogtató nevű Szamuely út. A fő úton egyetlen kanyar van, amely egyben egyfajta főtérként is funkcionál, ahol Szent Vendel, a pásztorok védőszentje figyel csendben. Most éppen a közmunkásokat, akik délelőtti érkezésünkkor éppen dolgoznak valamin. Nagyjából két tucat közfoglalkoztatott található Csataszögön. Az akkor még Csehszlovákiába is gyártó TSZ, majd az utána következő cégek fokozatosan romló tevékenységének megszűnése után más munkalehetőség nem igazán van.
 

Valami gond van

„Az a baj ezzel a faluval, hogy beálltak arra, hogy csak a közmunka van” - mondja ezt egy buszt váró férfi, aki még emlékszik arra, hogy 15-20 éve például még rengeteg tehén volt erre, sokan foglalkoztak állatokkal. A fiatalok beköltözésével kapcsolatban szkeptikusabb, mert mint fogalmaz, van köztük egy réteg, akikkel a korábbi polgármester „hogy fogalmazzak, hát, engedékeny volt, még a közmunkával is”. Az elhunyt településvezetőt egyébként sokan dicsérik, pont azért, mert mindenkinek segített, „soha nem a saját érdekét nézte”, mindig igyekezett gondoskodni azokról, akik rá voltak bízva. Egyesek szerint talán túlságosan is elnéző volt.
 
„Engem nem érdekel, nem megyek el szavazni, egyik jelölt sem valami jó. Oly' mindegy, hogy ki lesz, mert aki volt, annál jobb úgysem lesz!” - mondja ezt egy fiatal lány, aki karján a gyermekével sétál egy mellékutcában. Nemrég költözött ide a párjához Egerbocsról. 
 
„Valami gond van?” - kérdezi ezt már egy biciklis fiatalember, aki láthatóan jól ismeri a lányt, akivel beszélgetünk. Megnyugtatjuk, hogy baj nincs, újságíróként vagyunk csak itt. Közmunkásként dolgozik, és neki Oravecz Zsuzsanna a favoritja. Segített ő is a többi közmunkáshoz hasonlóan a fideszes jelölt faosztásánál, igaz, munkaidőn kívül, hétvégén. Szerinte nincs ebben semmi rossz, „mindenki így csinálja mindenhol, ha kampány van” - mondja, majd hozzáteszi, hogy senki nem utasította el az ingyen fát.
 

150 mázsa

Meg is kérdezzük, hogy merre találjuk a Fidesz jelöltjének házát. Otthon van, éppen a körzet kormánypárti országgyűlési képviselőjével, Bene Ildikóval közös délutáni fórumára készül, beszédet ír. A nappaliban beszélgetünk, az asztalon kézirat, plakátok, szórólapok. 
 
Húsz éve költözött ide, majd állattartó (pulyka, liba, kacsa) telepeken volt telepvezető, jelenleg nyugdíjas. Tíz évvel ezelőtt már elindult a polgármesteri székért, de akkor 35%-ra volt elegendő csak a támogatottsága. 2010-ben a Fidesz nem őt indította, ahogyan 2014-ben sem (mindkét esetben a vejét, Lakatos Lászlót), de most a településvezető halála után úgy tűnik, hat gyermek felnevelése után, tizenegy unoka mellett még néhány száz csataszögi lakos boldogulásáról is lehet esélye gondoskodni. A véletlenre azonban nem bízza az adományozással, de elmondása szerint ő nem gondolta volna, hogy ebből a 150 mázsa fából bármilyen probléma is lehet. 
 
Persze országos méretű probléma nem is lett, de Dr. Lázár Zoltán szolnoki jobbikos önkormányzati képviselő Facebook-oldalára felkerült két videó az esetről, és a független jelölteket egy közös nyilatkozattételre is ösztönözte. Ebben azt kérik tőle, hogy „a választás tisztaságának megőrzése érdekében tartózkodjon a jövőben a hasonló szavazatvásárlás jellegű cselekményektől”. 
 

Csak tanács a párttól

„Most egy kicsit felbujtották az embereket” - kommentálja Oravecz az osztogatásról szóló hírt. Hangsúlyozza, a fát saját erőből vette, a gyermekei segítségével, elmondása szerint a Fidesz nem adott hozzá pénzt. Sőt, semmire sem, csak tanáccsal segítenek neki, bár azt elismeri, hogy a parlamenti látogatást Bene Ildikó intézte, a buszt pedig a polgári körösök fizetik. 
 
„Sajnálom azokat, akiket három mázsa fával meg lehet venni” - teszi hozzá. Mintegy ötven embernek adott fát, és ő döntötte el, hogy ki szorul rá. Még az egyik polgármester-jelölt is kapott - emeli ki, és cáfolja azt, hogy csak a helyi kisebbségnek adott volna. Mint mondja, korábban is adományozott, volt, hogy olcsó kacsákat hozott, volt, hogy a gyermekei használt ruháit adta oda. 
 
 
Állítása szerint senkinek nem mondta azt, hogy a fáért vagy a parlamenti útért cserébe szavazzon is rá. Úgy tudjuk, hogy ruhaosztást is tervez, amit megerősít, de ugyanakkor hozzáteszi, hogy „lehet, hogy elhalasztom a választás utánra”. 
 
Aztán arról beszél, hogy fóliakertészetet szeretne a településen. Többek között virágkertészetre gondolt, mert a környéken legközelebb csak Szolnokon lehet virágot vásárolni. Az egész évben végezhető tevékenység bevételét pedig visszaforgatná a település modernizációjába, illetve a munkások körülményeit javítaná. Programokat is szervezne, amelyekhez „még akár pénz sem kellene, csak egy kis odafigyelés” - teszi hozzá. Mielőtt búcsúzunk, még büszkén meséli, hogy 61,9%-os volt a részvétel a kvótáról szóló népszavazáson, és 98,6% szavazott nemmel.

Kinőttük már ezt

Utunk Németh Sándorhoz vezet, aki a független jelöltek élére állt akkor, amikor a fideszes jelölt módszerei kapcsán kiadtak egy közös nyilatkozatot. Többen őt tartják Oravecz Zsuzsanna legesélyesebb kihívójának. Ő is tartott fórumot, neki is van kint sok plakátja, programja is van, de fát és ruhát nem osztott, parlamenti utat nem szervezett. 
 
Álláspontja szerint a faosztás nagyon hasznos, de csak választási időszakon kívül. „Ez egy színvonalon aluli dolog, ami megkérdőjelezi az egész választást” - fogalmaz, és ezért tartja fontosnak azt, hogy a négy független jelölt elítélte ezt. „Én úgy gondoltam, hogy ezt a módszert már nemcsak ez a település, de ez az ország is kinőtte, és szomorúan látom, hogy nem” - hangsúlyozza. 
 
 
Úgy gondolja, hogy 2016-ban egy olyan vezető kell egy település élére, aki „kellőképpen rugalmas, gyors reagálású és képes utánamenni a dolgoknak”. Több településvezetővel is találkozott már, hogy mintákat találjon arra, hogy mit lehetne Csataszögön is megvalósítani. Programjában vannak rövid- és hosszú távú célok is; példaként említi azt, hogy az „ország cseresznyéskertje”, Nagykörű mellett szükség lenne egy csataszögi gyümölcsfeldolgozóra. Kereskedelmi tapasztalatai alapján úgy gondolja, hogy több olyan termék (aszalvány, gyümölcslé) van, amelyet kezdetben közmunkával, később pedig szövetkezeti formában is elő lehetne állítani. Azt mondja, ő egy olyan életérzést szeretne adni a csataszögieknek, ami egy fejlődő, élettel teli településen átélhető. 

Mit gondol?

Hogy vasárnap Németh Sándor vagy Oravecz Zsuzsanna, esetleg a további négy jelölt valamelyike lesz-e a befutó, az majd kiderül. Addig viszont szavazhat Ön is arról, hogy mit gondol a választási kampányban zajló adományozásról.
 
[[nid:191524]]