Cseppben a tenger - Magyarország elsüllyed az uszodában

Olimpiai bajnokok kerülnek méltatlan helyzetbe.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az extraklasszis úszózsenink, Hosszú Katinka és a sportágat itthon uraló szövetségi elnök, Gyárfás Tamás között ismét kiéleződtek az ellentétek. A riói olimpia egyik legeredményesebb sportolója távozásra szólította fel a Magyar Úszószövetség vezetői posztjából Gyárfást.

Gyárfás szerint Katinkáék anyagiaskodásáról szól a mostani botrány

Gyárfás Tamás, a szervezet elnöke szerdai sajtótájékoztatóján úgy reagált:akkor sem mond le, ha erre Hosszú Katinka kéri, mivel felelősséget érez a sikeres vb rendezése miatt.Mint elmondta: ő rángatta bele az országot ebbe a milliárdos bizniszbe, nem farolhat ki belőle csak úgy."Nem tud úgy megsérteni, hogy a sportág érdekeit háttérbe szorítsuk"- mondta Gyárfás.

A kialakult visszás helyzetet sikerült megfejelnie szerdán Hargitay András úszó szövetségi kapitánynak.

Ez a szánalmas vergődés azzal kezdődött, hogy a szintén olimpiai bajnok úszónk, Gyurta Dániel közleményben állt ki Hosszú Katinka mellett: a 24.hu portálon jelentek meg a szavai:

"Sajnálatosnak tartom, hogy szeretett sportágam a botrányok miatt rendszeresen címlapon van az utóbbi időben. Hosszú Katinka tegnapi nyilatkozatában sajnos sok olyan meglátás van, ami minden úszó számára ismerős, még ha ezekről nyíltan nem is tudnak beszélni. Az látszik, hogy nincs rend a magyar úszás körül, és a legszomorúbb, hogy az úszók – akikről az egésznek szólnia kellene – látják ennek kárát. A 2017-es vb-re készülve ez különösen ártalmas, hiszen ez a hazai világverseny lehetne nekem és sok sportolótársamnak is karrierünk csúcspontja. Abban tudok bízni, hogy rövid időn belül olyan döntések születnek a sportvezetésben, amelyek ezen a téren változást hoznak, és amelyek a személyes érdekekkel szemben a medencébe csobbanók érdekeit veszik majd figyelembe".

Hargitay András azonban úgy érezte, ismét mentenie kell a menthetetlent (emlékezetes, hogy kiállt a nemi erőszakot elkövető Kiss László mellett is), és arról nyilatkozott az MTI-nek, hogy Gyurta Dániel nem kíván Hosszú Katinkával közös álláspontra helyezkedni.

"Dani maga hívott fel a délután folyamán, és tisztáztuk, hogy Hosszú Katinka közleményét illetően milyen nyilatkozatot tett. Dani elmondta, nem kíván Katinkával közös álláspontra helyezkedni. Ő annyit mondott, hogy mint az élet bármely területén, az úszósportban is mindig van min javítani, de egyáltalán nem áll szándékában leváltani az elnököt. Egy vágya van, hogy legjobb tudása szerint, a tőle megszokott szinten készüljön"

- közölte a szövetségi kapitány a távirati irodával.

Először egy kicsit megijedtünk, azt hittük, hogy Gyurta Dánielt valamivel megzsarolták, de az ok talán ennél is szomorúbb. A sportember ugyanis ezt írta közösségi oldalán: "Sohasem voltam rászorulva, hogy a szavakat egy harmadik fél adja a számba, ezért a félreértések elkerülése érdekében változatlan formában itt is közlöm délutáni nyilatkozatomat. Ebben álláspontom egyértelmű, az további magyarázatra nem szorul".

Elképzelhető, hogy 2016-ban valóban visszatért az állampárti időkben egyszer már átélt, elszenvedett öncenzúra, az a fortélyos félelem, hogy még véletlenül sem szabad szembe menni a hatalmonlévőkkel. Mert annak következményei lehetnek.

Feszített víztükör: megnéztük, hogy miért nem váltották be reményeinket a magyar úszók Rióban

Hétfőre virradóra véget érnek a XXXI. nyári olimpiai játékok, s lassan minden sportoló hazatér Rio de Janeiróból. Az elemzések, az értékelések ideje kezdődik meg, s ilyenkor talán a legfontosabb az őszinteség. Ennek az érdekében vizsgáltuk meg az úszóink időeredményeit. Miért maradtak el az elvárt sikerek?

Mi mással lehetne magyarázni Hargitay szerdai munkálkodását?! Tényleg félni kell Gyárfástól? Tényleg félnie kell a közalkalmazottaknak az iskolákban?