Damaszkusz engedélyezte az ENSZ-nek a segélyszállítást

A 15 szóban forgó településből három - Daraja, al-Mudamíja és Dúna - csak korlátozottan kaphat segélyt: általában élelmiszert nem, de gyógyszert, gyermektápszert és iskolai élelmet igen. Damaszkusz két zóna esetében nem tette lehetővé a segélyszállítást.

A világszervezet összesen 19 szíriai települést, városrészt vagy egyéb zónát tart számon ostromlottként, ahol csaknem 600 ezer civil próbál nyomorúságos körülmények között életben maradni. Két települést a lázadószervezetek - köztük az Iszlám Állam nevű terrorszervezet - tartanak ostrom alatt.

Van további négymillió olyan lakos Szíria több tucatnyi településén, akinek nem lehetetlen segélyt szállítani, de nehézségekbe ütközik. Az ENSZ engedélyt kért arra is a kormánytól, hogy nekik segélyt vihessen. Damaszkusz ezen településeknek mintegy a kétharmadában engedélyezte a szárazföldi szállítást. Diplomaták arról is beszámoltak pénteken, hogy az ENSZ tűzszünetet fog kérni vasárnaptól a szíriai kormányerőktől, hogy az ostromlott településekre légi úton is szállíthasson segélyt. Matthew Rycroft brit ENSZ-nagykövet ezzel kapcsolatban azt mondta pénteken: csak oda volna szükséges légi úton szállítani, ahova Damaszkusz nem engedte meg ezt a földön. A Reuters hírügynökség szerint nem logikus, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök miért engedne légi szállítást oda, ahova szárazföldit nem.

Az ENSZ eddig csak két ostromlott településre tudott teherautókon segélyt szállítani: a Damaszkusz közelében fekvő Darajába és a szomszédos al-Mudamíjába, de Darajába élelmiszert nem vihettek, csak gyógyszert.