Dehogy eszik meg a cigányok az ingyen osztogatott állatokat!

Hegedűs Zsuzsa jött, látott, malacot osztott, interjúkat adott és kutyát sétáltatott. Meg azt is elmondta, hogy nem kell hinni mindenféle szóbeszédnek.

Ismét szegény családoknak - jelen esetben szinte kivétel nélkül csak cigányoknak - osztogatott haszonállatokat a Hegedűs Zsuzsa vezette, kisemberek által természetesen önként támogatott Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány.
 
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, 1036 fő által lakott Székelyben ezúttal nem francia kacsákat és baszk csirkéket, hanem malacokat kaptak a rászorulók.
 
A délre meghirdetett osztogatás előtt fél órával már benépesedett a helyszín: rozsdás kiskocsikat tologató, árokparton ülő cigány családok, a Hegedűs-féle alapítvánnyal együttműködő Hit Gyülekezetének aktivistái és sajtósok lepték el a terepet.
 
 
A köztévé riportere autójából kiszállva azt kérdezte, citromkarikát is adnak-e a malacokhoz, sejtelmünk sincs, mire utalhatott ezzel.
 
A hitgyülis rendező aztán sorba állította a rászorulókat, majd felszólította őket, hogy ne legyen semmiféle veszekedés vagy lökdösődés, mert a média rögtön rászállna. A cigányok szót is fogadtak, felszólításra még a cigijüket is eldobták, az óra delet ütött, kezdődhetett is a malacok kiosztása.
 
 
Pontosabban csak kezdődhetett volna, mert a helyszínre igyekvő Hegedűs Zsuzsa sajnos késett, nélküle pedig nem lehetett belevágni. Húsz perccel később aztán ő is befutott kormányzati Audijával, hogy három kutyájával együtt kipattanjon belőle, elnézést kérjen a késésért és megnyissa a rendezvényt.
 
 
A 78 malacot és a melléjük járó 1-1 zsák takarmányt hamar el is kapkodták, bár az állatok felnevelését, hízlalását, esetleg szaporítását nem mindenki tarthatta megfelelő perspektívának, az az illető legalábbis biztos nem, aki a zsák takarmányt már a következő utca sarkán eldobta és otthagyta. Többségében egyébként láthatóan szegény családok kaptak az állatokból, bár a fekete Audiba két malacot és két zsák takarmányt is bepakoló úriember nem biztos, hogy tényleg rászorult egy ingyenmalacra. Volt persze olyan is, aki örült annak, hogy végre nemcsak tévében, hanem élőben is láthatja Hegedűst - lássuk be, ez azért nem túl nagy élmény - és megfogadta, hogy szaporítani fogja az állatokat. Hegedűs Zsuzsa egyébként azt mondta, őt az sem érdekli, ha rögtön megeszik őket, az alapítvány neve Minden Gyerek Lakjon Jól, hát legalább egyszer jóllaknak. 
 
 
Bár korábban beszámoltunk már arról, hogy hasonló programok után a cigányok felfalták vagy eladták a naposcsibéket, volt, ahol a vetőkrumplit ették meg, Hegedűs Zsuzsa most újságírói kérdésre azt mondta, nem kell hinni mindenféle, ellenséges sajtó által terjesztett szóbeszédnek: ők naposcsibéből például már több mint egymilliót osztottak szét, és
 
csak egyetlen egy eset volt, mikor valaki eladta őket, de azt is csak a szomszédjának, mert neki "volt már elég".
Hihető történet?
 
 
Az esemény véget ért, és mivel a köztévé élő bejelentkezéséig még fél órát várni kellett, Hegedűs Zsuzsa meg nem mondhatott le a nyilvános szereplésről, addig a településen maradt, és elvitte megsétáltatni három kutyáját.
 
 
Tekintse meg teljes képgalériánkat! Fotók: Béli Balázs