Dél-Afrikában magasról tesznek az éhező gyerekekre, ha fehérnek születtek

Az úgynevezett „faji alapú törvények” korlátozzák a fehérek munkaerőpiaci lehetőségeit. 

Az Afrika Kibbutz Alapítvány egyik híre arra hívja fel a figyelmet, 

hogy az úgynevezett „faji alapú törvények” korlátozzák a fehérek munkaerőpiaci lehetőségeit. Emiatt gyermekek, nyugdíjasok és felnőttek maradnak étel vagy meleg ruha nélkül. A rászorulók a kétségbeesett segélykiáltás szerint nem kérnek pénzt, de ételt és ruhát igen. A kezdeményező csoport olyan nyugdíjasokat és családokat látogatna meg, akiken a kormány és az áruházláncok állítólag azért nem segítenek, mert fehérek.

A faji törvényekről szóló rész nyilván erős, költői túlzás, azonban egyes becslések szerint minden tizedik fehér, több mint 450 ezer ember él kimondottan nyomorúságos körülmények között. A hírek szerint sok kétkezi munkás fehér képtelen elhelyezkedni, mert a feketék számos helyen előnyt élveznek. A fehér lakosság egyes hangadói szerint a pozitív diszkriminációból, mely a ’90-es években a feketék felemelését szolgálta, mára a többség előjogait biztosító, tehát a kisebbséget kirekesztő faji alapú diszkrimináció lett. Ha, ez igaz, akkor ez az önmagából kifordult helyzet nemzetközi szinten is egyedülálló.

Forrás: afrikakibbutz.com

Az országban más jelzésértékű kezdeményesek is kibontakoztak, az egyik éppen az „óhazához”, egész pontosan a bevándorlási nehézségek miatt megosztott Európai Unióhoz könyörög letelepedési engedélyhez. Tudjuk, hogy Hollandia egyelőre hallani sem akar a búr leszármazottjairól, de más országok sem igyekeznek felvállalni ezt a „politikailag inkorrekt” terhet. A dél-afrikai kormány tagjai ugyanis könnyen rasszistának nevezhetik azokat aki szerint feketék üldöznek fehéreket.

Ezzel szemben a menekülésre rajtra kész fehérek állítják, hogy szülőföldjükön etnikai tisztogatás zajlik, az elmúlt években 4000 fehér farmert gyilkoltak, kínoztak vagy csonkítottak meg, tehát minden okuk megvan a félelemre. Biztosak lehetünk abban, hogy Dél-Afrikában rengeteg fekete is nélkülözni kényszerül; keresztények, muszlimok, törzsi vallásúak egyaránt, róluk sem feledkezhetünk el. De, azokkal is illene foglalkozni akiken senki nem segít, akik nem kerülnek a média látókörébe, mert nem illenek oda, mert nem felelnek meg a kolonizáló, rasszista európaikról kialakított sztereotípiáknak. Jegyezzük meg, hogy még akkor sem fordíthatjuk el a tekintetünket senkiről, ha éppen a fehéreket, vagy éppen a sajátjainkat látjuk nyomorúságos körülmények között.