Demeter Márta: A borsodi emberek nem csodát várnak, hanem hogy legyen végre egy tisztességes képviseletük az Országgyűlésben

Demeter Márta:  A borsodi emberek nem csodát várnak,  hanem hogy legyen végre egy tisztességes képviseletük az Országgyűlésben

Ahogy arról már többször is beszámoltunk, nemcsak az aktivisták, hanem az ellenzéki pártok vezető politikusai is személyes jelenlétükkel kampányolnak Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os számú választókerületében az ellenzék jelöltje, Bíró László mellett. Demeter Márta Márki-Zay Péterrel Szerencsen standolt, az LMP-s országgyűlési képviselőt kérdeztük most. Interjú.

 

Ön is személyesen kampányolt Szerencsen Bíró László mellett. Mi az elsődleges tapasztalata?

Hadd kezdjem azzal, hogy Bíró László fogadtatása nagyon jó volt a szerencsi piacon. Akikkel beszélgettem, azok tisztában voltak azzal, hogy a kétharmad abszolút nem a dolgozó emberekért, nem a tisztes munkahelyek megteremtésén fáradozik, hanem hogy a multikat és a saját gazdasági körét kiszolgálja. A piacon különösen szembeötlő a zöldségek, gyümölcsök és az alapvető-élelmiszerek árának 46 százalékos emelkedés, amit az elmúlt évben kellett elszenvedni. Ugyanakkor nagyon bizakodó vagyok, a vasárnapi eredmények tükrözik majd, hogy az emberek változást szeretnének.

 

Mi a tétje az október 11-ei időközi választásnak?

Amennyiben a Fidesz elveszíti a kétharmadot, akkor ezután kénytelen lesz a Parlamentben érdemben is vitatkozni a törvényjavaslatokról. Persze van egy lélektani hatása is a vasárnapi eredményeknek 2022-re nézve, de talán a legfontosabb, hogy a választókerületben élőknek legyen végre egy olyan hiteles és aktív képviselete a Parlamentben, mint amilyen Bíró László.

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megye ritkán szokott a kormányzati sikersztorik között szerepelni. Mit jelent a borsodi mindennapokban a "dübörgő gazdaság"?

A dübörgő gazdaságból vajmi keveset éreznek az emberek, sokkal inkább csalódottságot tapasztalni a kormányzati politikával kapcsolatban. Az itt élők pontosan érzékelik, hogy ez a választás az első lépése lehet a tartós, társadalmi és gazdasági országos változásoknak. Az észak-keleti régiót is nagyságrendekkel jobban lehetne fejleszteni, ha az uniós forrásokat hatékonyabban csoportosítaná át a jelenlegi kormányzat. A borsodi emberek nem csodát várnak, nem azt várják el Bíró Lászlótól, hogy minden gondjukat megoldja, hanem hogy legyen végre egy tisztességes képviseletük az Országgyűlésben.

 

Azt szokás mondani, hogy az ellenzéki választók már korábban megértették, hogyan lehet legyőzni a Fideszt. Hogy látja, ehhez a feladathoz felnőttek az ellenzéki pártok is? Gyakorlatban is működik az összefogás?

Szerintem már a tavaly őszi önkormányzati választások során is egyértelművé vált, nemcsak a választók, hanem az ellenzék számára is, hogy mi a helyes út, amit követni szükséges, hogy eredményeket tudjunk elérni. Ez az időközi már ennek a kiváló együttműködésnek a jegyében zajlik.

Mindenki támogatja Bíró Lászlót a maga eszközeivel, és ez egy olyan aktivitás, ami 2022-re is egy nagyon erős együttműködést alapoz meg. Ahogy eddig is, az LMP támogatja Bíró Lászlót, és mindent megteszünk, hogy kiugró eredményt érjen el.

 

Mennyire sikerült eljutni a választókhoz?

A legfontosabb tanulság, hogy közvetlen kapcsolatra kell törekedni a választókkal, vissza kell térni a személyes kapcsolatok kialakításához. Ez most jól működik. Az pedig nyilvánvalóvá vált számomra, hogy Bíró László ezt a közvetlen kapcsolatot akkor is fent fogja tartani, ha bekerül a Parlamentbe.

 

Koncz Zsófia vagy kontrollált környezetben jelenik meg a nyilvánosság előtt, vagy pedig állami vezetőkkel, kormánytagokkal pózol, ami azt feltételezi, hogy az ellenzéki jelöltnek tényleg az államgépezettel kell megküzdenie.

Ez így van. A Fidesz egy az egyben integrálta magát az állami rendszerbe, már nem is beszélhetünk feltétlenül egy pártról az esetükben. Világos, hogy egyenlőtlen a küzdelem, de ez így volt az őszi önkormányzati választásoknál is, mégis sikerült jó eredményeket elérni. Egyébként Koncz Zsófia kampányígéreteiből is jól látszik, a kormány szinte kizárólag a nagytőkét támogatja, a nagy cégeket akarja Borsod 6-ban is helyzetbe hozni. Pedig sokkal inkább a helyi kkv-kat kellene segíteni, így lehetne a fiatalokat a térségben tartani. Ez a keleti országrészek tragédiája, nagyon sok család szenved attól, hogy a fiatalok, vagy épp a szülők elvándorolnak

Budapestre, vagy külföldre. Hiába települt néhány nagyobb gyár a térségbe, nem oldotta meg a társadalmi, gazdasági válságot, ami hatványozottan jelentkezik Borsodban. Látszik, hogy nem a nyomott munkabérek és a rabszolgatörvény a megoldás.

 

Ha vasárnap sikerül legyőzni a Fideszt egy billegő választókörzetben, az mennyire változtathatja meg hazai belpolitikai életet?

Bizonyos szempontból ez már eldőlt. Nézzük csak meg, milyen lejárató kampányt indított a Fidesz az ellenzék jelöltjével szemben. Látszik, hogy pánikolnak a kétharmad elvesztése miatt, és már most új kommunikációs fogásokat, új technikákat próbálnak alkalmazni. Már 2020 októberében félnek attól, hogy elveszítik a '22-es választást, és ez a félelem erősödni fog a részükről, egyre agresszívabbak lesznek. Nekünk, az ellenzéknek ezért megfelelő rugalmasságra, hatékony együttműködésre van szükségünk. A Borsod 6-os választás az ellenzék elhivatottságát fogja tovább erősíteni.