Döbbenet: várandósan akart csatlakozni az Iszlám Államhoz

Megkezdődött Ausztriában az eddigi legnagyobb olyan per, amely terroristák támogatásáról szól: a vád szerint a tíz gyanúsított Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezethez – jelenti az osztrák sajtóra hivatkozva az MTI.
 
A vádlottak csoportjának kilenc tagja tavaly augusztusban kísérelte meg, hogy két autóval Törökországon keresztül Szíriába utazzon, azonban az osztrák hatóságok még a határ előtt elfogták őket. A hétfőn kezdődött perben a tíz személyt (kilenc Csecsenföldről származó orosz állampolgárt, valamint egy török származású osztrákot) az ügyészség azzal vádolja, hogy az Iszlám Államnak "logisztikai, pénzügyi és szellemi" támogatást nyújtottak – írta a Die Presse című napilap.
 
A vádlottak között van
egy 19 éves nő, aki terhesen indult útnak, és a vizsgálati fogságban szülte meg gyermekét. 
Az épeszű emberre hidegrázást hozó tervének indoklása, amúgy szépen rávilágít a dzsihádistának szegődő másod-harmadgenerációs bevándorlók motivációira is.  Saját bevallása szerint azért akarta elhagyni Ausztriát, mert a teljes testet takaró ruházat, a burka viselése miatt kirekesztve érezte magát, és 
"olyan országba akart utazni, ahol elfogadják".

Az Iszlám Állam, az álmok földje

A muszlim lány tehát képtelen volt beilleszkedni a szinte már semmilyen tradicionális értéket nem hordozó "európai kultúrának" nevezett színtelen-szagtalan masszába, ezért görcsösen ragaszkodott ősei hagyományába. Illetve abba, amit annak gondolt. A burka ugyanis a csecsen és a török muszlim hagyományban is ismeretlen, Afganisztánban, Pakisztánban, és Észak-Indiában hordják. Miután ezért mindenki hülyének nézte, és kinevette, elindult álmai földjére, ahol még minden úgy van, ahogyan régen volt. A képzelt, valójában soha nem létezett aranykor újrateremtésének illúziójáról Sógor Dániel történész, arabista is beszélt az Alfahírnek az Iszlám Államról adott interjúban
 
A legfiatalabb gyanúsított, egy jelenleg 18 éves fiú kedden a bíróság előtt bevallotta, hogy Szíriába akart utazni, de azt mondta, célja az volt, hogy "segítsen az egyszerű embereknek", és a fegyveres harcokban nem akart részt venni - jelentette az APA hírügynökség.
 
A többiek a törvényszék előtt úgy nyilatkoztak, hogy nyaralásra indultak. Egyikük Görögországot, másikuk Bulgáriát jelölte meg úti célként, egy harmadik vádlott pedig azt mondta, hogy Törökországban élő rokonához igyekezett.
 
Ezzel párhuzamosan a salzburgi államügyészség 
egy 16 éves csecsen és egy 17 éves boszniai származású lány ellen emelt vádat, amiért Szíriába akartak utazni, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. 
A két fiatalt Románia határánál fogták el a hatóságok.
 
A Der Standard című napilap az ENSZ becsléseire hivatkozva azt írta, hogy Szíriában és Irakban mintegy 25 ezer külföldi harcolhat a szélsőséges szervezetek oldalán.