Dolce Vita, avagy az igazi olasz életérzés (x)

Dolce Vita, avagy az igazi olasz életérzés (x)

Utazni nemcsak a kikapcsolódás miatt szeretünk, hanem mert megismerkedhetünk az adott ország kultúrájával is. Előfordul, hogy egyes szokások annyira megtetszenek, hogy bevezetjük őket a mindennapjainkba. Ennek tipikus példája az olasz életérzés.

A gasztronómia szerelmeseinek

Az olaszok hitvallásában megjelenik a “dolce vita”, vagyis az édes élet koncepciója, amely minden mozzanatukon tükröződik. Az étkezésre nem csupán táplálkozásként, hanem örömforrásként tekintenek. A konyhaművészet tele van fantáziával és szenvedéllyel. Ezt a hangulatot az Oinos étterem tökéletesen visszaadja, igazi oázisként szolgál Budapest belvárosában az olasz gasztronómia kedvelőinek.

Talán már fel sem tűnik, hogy milyen gyakran nyúlunk mi is olasz fogásokhoz. Gondoljunk csak a tésztaételekre! Előszeretettel ülünk le a vacsoraasztalhoz egy tál gőzőlgő spaghetti carbonara vagy bolognese társaságában. Továbbá a mennyei sajtkülönlegességek, mint a gorgonzola és pecorino, vagy a fenséges borok és édességek is gyakran kerülnek terítékre.

Az emberi kapcsolatok is hangsúlyosak

Az olaszoknál mindig is kiemelt figyelmet kapott a lassú, tudatos életvezetés. Ezáltal teszik lehetővé, hogy kihasználjanak minden pillanatot, és teljes mértékben élvezhessék az életet. Ők nem veszítik szem elől azokat a történéseket, amelyeket mi csak apró örömöknek titulálunk. Számukra az összes örömforrás értékes, és igyekeznek derűsen tekinteni a hétköznapokra.

Kiváltképp lényeges, hogy időt szakítsanak a pihenésre és a szociális interakciókra. Náluk az étkezések is különleges eseményt jelentenek, így nem kizárt, hogy éjszakába nyúló beszélgetésekbe torkollik az összejövetel. Ne lepődj meg, ha Olaszországba látogatva rengeteg kávézóval és bárral találkozol, hiszen ezek a helyek a társasági élet központjaiként működnek.

Csakúgy, mint a piazza, vagyis az a nyílt tér, ahol az olaszok előszeretettel múlatják az idejüket a barátaik körében. Ilyenkor gyakran csodálják a várost, közben pedig hallgatják a szökőkutak csobogását, vagy az utcazenészek muzsikáját.

A piazzák számos kulturális rendezvénynek adnak otthont, mely a nyári időszakban különösen jellemző. A forróság beköszöntével még hangsúlyosabb a szieszta, avagy a délutáni csendes pihenő. Majd a hőmérséklet enyhülésével újra életre kelnek az utcák, és hajnalig tartó mulatozás, fesztiválozás veszi kezdetét.

A család mindig kiemelt szerepet kap

Az olasz kultúrában a család egysége, az erős kötelék és támogatás elképesztő fontosságú. Ez mindennek az alapja, ezért sok időt fordítanak a családi viszonyok ápolására, még ha ez olykor heves érzelmekkel is jár.

A nagy volumenű étkezések keretében összegyűlik a család, és az asztal körül idézik fel kedvenc emlékeiket, vagy éppen az idősebbek osztják meg tudásukat a fiatalabb generációval.

Az olaszok már megtanulták, amit sokan elfelejtünk. Egy életünk van, ezt pedig élvezni kell. Ne sajnáljuk az időt és energiát a szeretteinktől, a művészetektől, a finom ételektől és az önfeledt nevetésektől!