Drogliberalizációra hív föl az ENSZ?

Richard Branson elképesztő bejelentéssel rukkolt elő hétfőn. Egy egyelőre titkos dokumentum szerint az ENSZ arra készül, hogy drogliberalizációra hívja föl a világ kormányait. Ennek oka, hogy értékelésük szerint az 1970-es években megindított, Richard Nixon, amerikai elnök nevével fémjelzett drogellenes háború globális politikája teljes csődöt mondott.

A Branson által közölt információkból kiderül, hogy a világszervezet túl költségesnek, hatástalannak, és kontraproduktívnak ítéli a kábítószerekkel szembeni hatósági fellépést, és arra buzdítaná a politikusokat, hogy vonják ki a büntetőjog hatálya alól a személyes használatra tartott, kis mennyiségű narkotikumok birtoklását és fogyasztását.

A milliárdos, saját bevallása szerint az ENSZ-re nehezedő politikai nyomás csökkentése érdekében lebegtette meg az egyelőre nem sajtónyilvános anyag tartalmát. Tudomása szerint már legalább egy kormány igen komolyan lobbizik a szervezetnél, hogy ne hozza nyilvánosságra a drogliberalizációs javaslatot, de valószínű, hogy ehhez a tevékenységhez több világpolitikai szereplő is csatlakozni fog. A Virgin-alapító viszont szívesebben látná, ha nyilvánosságra kerülne a kezdeményezés.

Branson a saját blogján tette közzé a hivatalos iratot, melyet később a BBC is teljes terjedelmében közölt.

A történethez hozzá tartozik, hogy az üzletember, a Globális Drogpolitikai Bizottság (GCDP) tagjaként, évek óta hevesen támogatja a drogliberalizációt, és nem rest befolyását az ügy érdekében mozgósítani. Nézetei szerint a kábítószer-használatot nem kriminológiai, hanem egészségügyi kérdésnek kell tekinteni.

Időközben az ENSZ sajtóközleményben reagált a kiszivárogtatásra, mely szerint a nyilvánosságra került dokumentum "se véglegesnek, se hivatalosnak nem tekinthető". Leszögezik továbbá, hogy a jelentés céljával kapcsolatban félreértés alakult ki, ahogy politikai nyomás sem nehezedik rájuk annak visszavonása érdekében, hiszen "ami még nem készült el, azt vissza sem vonhatják".

T. T.