"Drukkolok a Fidesznek" - kulturális atombombát dobott az országra Orbán Viktor

Bodrogi Gyula "Gyuszi ül a fűben" című, humorosnak szánt műsorának egy részletét láthatjuk 1989-ből. Hogy akkoriban még nagyon mást értettek "politikai kommunikáció" és "kampány" alatt, azt ködös gyermekkori élményeinkből, illetve a youtube időgépének köszönhetően eddig is sejthettük. Ám, ez a felvétel még a rendszerváltás káoszának korszakára visszatekintve is nagyon erős.

 
28. Boldog születésnapot, Fidesz!

28. Boldog születésnapot, Fidesz!

Közzétette: Orbán Viktor – 2016. március 30.


A ritmust és dallam egységét lazán semmibe vevő produkció, és a szürreálisan rettenetes szöveg mellett a videó igazi értékét az adja, hogy ilyen döbbenetes erejű kordokumentumot a médiatörvény előtti időkről még talán sosem láthattunk. Ismert színészek mai szemmel arcpirító nyíltsággal kampányolnak az egyik pártnak egy kabaréműsorban - a köztévében! És ebből az égvilágon semmilyen botrány, vagy pereskedés nem lett - igaz, erre akkoriban, éppen a fent említett jogszabály hiánya miatt nem is nagyon lett volna lehetőség.

Mondjuk az nem meglepő, hogy a miniszterelnöknek bejön ez a keresetlen, megejtően őszinte elfogultság, hiszen a jelenlegi közmédia is hasonló elvek mentén működik. Nem csodálkoznánk, ha ma este a kormánypártnak szánt szülinapi meglepetésként lemehetne ez a felvétel az M1-en. Mondjuk, valahogy így: