Törvényben rögzítené a Jobbik, hogy a tulajdonos egyoldalúan ne bonthassa fel a kollektív szerződést

Törvényben rögzítené a Jobbik, hogy a tulajdonos egyoldalúan ne bonthassa fel a kollektív szerződést

Határozati javaslatot terjesztek az országgyűlés elé annak érdekében, hogy az ilyen kollektív szerződést, ne lehessen egyoldalúan felbontani.

- jelentette ki Kálló Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője, miután Dunaújvárosban tárgyalt Jevgenyij Tankijeviccsel, az ISD Dunaferr Zrt. orosz tulajdonosával és a helyi Vasas szakszervezetekkel.

 

A Dunaferr orosz tulajdonosi köre nemrég úgy döntött, hogy a cég nehéz gazdasági helyzetére, a koronavírus-járványra és a kialakult munkaügyi kapcsolatokra hivatkozva, felbontja a határozatlan idejű kollektív szerződéseket, illetve azok mellékleteit is.

Ezt akarja most jogszabályban megakadályozni Kálló Gergely, a térség parlamenti képviselője, aki szerint innentől már a Fidesz frakción múlik, hogy törvényben lehessen rögzíteni a munkavállalók érdekeit sértő tulajdonosi döntéseket. Fontosnak nevezte, hogy az előző fideszes városvezetéssel szemben, Dunaújváros jelenlegi önkormányzata jó kapcsolatok kialakítására törekszik a Dunaferr vezetésével és most arról lehet beszámolni, hogy a nyugdíjas dolgozókat érintő kötvények ki lettek fizetve, miközben más befektetők is megjelentek.

Megtudtam, hogy Tankijevics úr előrehaladott tárgyalásokat folytat egy tőkeerős befektetővel. Ez mindenképpen biztató, mert azt jelenti, hogy van létjogosultsága a gyárnak, tehát mások is érdekeltek a vasmű üzemeltetésében.

- tette hozzá Kálló Gergely

A Mérce megszólaltatta Molnár Lászlót, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnökét, aki a lapnak cáfolta, hogy a szakszervezet nem lett volna együttműködő, mert mint felidézte, a szabadságos bér kifizetésének elcsúsztatásában, valamint az erre vonatkozó további módosításokról is hajlandóak voltak tárgyalni. Azt viszont jelezte, a munkavállalók fel vannak háborodva ezért minden eszközt igénybe vesznek, hogy szerzett jogaikat és az elért vívmányaikat megőrizzék.

Kálló Gergely egyébként határozottan kérte a cégvezetést, hogy a kollektív szerződéssel kapcsolatos tárgyalásokra Dunaújváros önkormányzata is delegálhasson tárgyaló felet, hiszen így biztosítható az, hogy a város és a dolgozók érdeke leginkább képviselve legyen. Mint elmondta, ezt a kérését a cégvezető elfogadta és megértette, így a munkások megkapják a megérdemelt képviseletet.