Egy embert késsel megölt, kettőt kalapáccsal megsebesített egy támadó Párizsban szombat este

Egy embert késsel megölt, kettőt kalapáccsal megsebesített egy támadó Párizsban szombat este

A radikális iszlamista nézetű merénylő a szüleivel él, és pszichiátriai kezelés alatt áll. Szemtanúk szerint támadáskor azt kiáltotta, hogy "Allah akbar".

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy "Allah akbar". Rendőrök elektromos sokkolóval ártalmatlanították és a helyszínen őrizetbe vették - közölte Gérald Darmanin belügyminiszter.

Először a bűnügyi rendőrség indított vizsgálatot gyilkosság és gyilkossági kísérlet miatt, majd a terrorelhárítási ügyészség vette magához az ügyet.

Az elkövető Armand R., 26 éves, Párizs egyik elegáns elővárosában, Neuilly-sur-Seine-ben született francia állampolgár, pszichológiai problémákkal küzd, radikális iszlamista nézetei miatt szerepel a titkosszolgálatoknak az állambiztonságra veszélyes személyekről vezetett nyilvántartásában.

Még 2016-ban négy évre elítélték egy merényletterv miatt, szabadulása óta a titkosszolgálatok megfigyelése alatt állt

- mondta a helyszínen a belügyminiszter.

Az áldozat egy német állampolgárságú férfi, aki turistaként tartózkodott a francia fővárosban. A támadáskor a feleségével és barátjával volt, ők nem sebesültek meg a merényletben. A két sérült egy hatvanas éveiben járó francia és egy külföldi turista, utóbbi állampolgársága nem ismert, nincsenek életveszélyben.

A rendőrség szerint a letartóztatásakor a merénylő közölte: nem bírta elviselni, hogy muzulmánokat ölnek szerte a világon.

"Azt tudom, hogy azt mondta, hogy Allah akbar. Állítólag a taxisofőrnek mondta, aki közbe akart avatkozni, és állítólag a rendőröknek is mondta" - fogalmazott a belügyminiszter, aki szerint az elkövető a rendőröknek arról is beszélt: "dühös amiatt, ami Gázában történik, Franciaország bűnrészes abban, amit Izrael tesz, és elege van abból, hogy muszlimok halnak meg".

A tárcavezető azt is közölte, hogy a merénylő a szüleivel él, és pszichiátriai kezelés alatt áll.

"Nem engedünk a terrorizmusnak. Soha" - írta az X-en Élisabeth Borne francia miniszterelnök, aki támogatásáról biztosította a sérülteket és hozzátartozóikat, valamint köszönetét fejezte ki a rendfenntartó erőknek és a mentősöknek a bátorságukért és a professzionalizmusukért.

(Címlapkép: Helyszínt biztosító rendőrök a párizsi Északi pályaudvaron, a Gare du Nord-on 2023. január 11-én, miután egy férfi késsel több embert, sajtóértesülés szerint hatot megsebesített a pályaudvaron. A támadót egy szolgálaton kívüli rendőr lőfegyverrel ártalmatlanná tette. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)