"Egy feljelentés, két bűncselekmény, Hármashatár-hegy, négy év várakozás, öt elítélt"

Bodor Zoltán, a Jobbik II. kerületi képviselője még 2011-ben tett feljelentést, melynek nyomán csak most, 2015-ben született meg az elsőfokú ítélet.
 
Kényes kérdés, amikor a politika az igazságszolgáltatással szemben fogalmaz meg kritikát, én viszont most mégis megteszem. Elfogadhatatlan, hogy négy évet kell várni az ítéletre egy ilyen, viszonylag egyszerű megítélésű ügyben - mondta a politikus.
 
A képviselő elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy bár úgy a természetkárosítás, mint a hivatali visszaélés esetén kiszabható lett volna akár három év letöltendő szabadságvesztés is, azonban ennek csupán a töredékéről született ítélet, ráadásul felfüggesztve. 
 
Az elsőrendű vádlott természetkárosításért 1 év, a másod-, harmad- és negyedrendű vádlott ugyanezen bűncselekményért 8 hónap, az ötödrendű vádlott - az építésügyi hatóság irodavezetője - pedig hivatali visszaélésért mindössze 6 hónapot kapott, ám minden esetben felfüggesztettről van szó.
 
Ha újabb bűncselekményeket nem valósítanak meg az elkövetők, akkor egyetlen percet sem fognak börtönben tölteni. Emiatt úgy gondolom, hogy az ítéletnek nincs kellő visszatartó ereje. Szomorú, hogy egy Natura 2000 besorolású, védett ökológiai hálózat megkárosításáért ilyen enyhe büntetés jár, a hivatali visszaélés ennyire visszafogott szankcionálása pedig nem teremt elrettentő példát a bűncselekmények elkövetésével kacérkodó hivatalos személyek számára. Ma, amikor Magyarországot a mindent átszövő korrupció uralja, fontos lenne a hivatali, valamint a korrupciós bűncselekmények súlyosabb szankcionálása - mondta Tokody.
 
Az ügy kapcsán egyesek azt hangoztatták, hogy természetkárosításért még sohasem szabtak ki letöltendő szabadságvesztést, ezért ennek nincs helye. 
 
Korábban hasonlóan vélekedtek az állatkínzásról is, azonban ott 2013-ban fordulat állt be. Amikor egy kutyát brutálisan megkínoztak, megcsonkítottak, majd felakasztottak, akkor - véleményem szerint nagyon helyesen - letöltendő börtönbüntetést szabtak ki az elkövetőre. Bízom benne, hogy a természetkárosítás terén is megnő majd a jogalkalmazói szigor. A törvény vak, látóvá a bíró szeme teszi - zárta gondolatait a képviselő.