Egy másik terrorista is gázolni akart Németországban - Őt lekapcsolták

Hasszán A.-t azzal gyanúsítják, hogy egy robbanószerrel megrakott rendőrautóval, vagy rendőrautónak látszó gépjárművel akart az ünneplő tömegbe hajtani szilveszter éjjelén.

A férfi ugyan tagad, de telefonja híváslistája alapján állítólag kapcsolatban állt az Iszlám Állammal, akik 180 ezer eurós (56 millió forintos) támogatást ígértek Szíriában élő családjának, ha végrehajtja a véres merényletet.

A lekapcsolt terrorista december óta, egy rakkai közvetítőn keresztül állt kapcsolatban a dzsihadistákkal, a hatóságok szerint pedig az anyagi haszonszerzésen kívül más nem motiválta a tömeggyilkosság előkészítésében.

A nyomozás eddigi adatai szerint nincsenek arra utaló jelek, hogy a gyanúsított tulajdonában már lettek volna robbanószerrel felszerelt járművek.

A 2014-ben Németországba érkezett szíriai férfi szombat reggeli őrizetbe vételekor nem volt felfegyverkezve, és később sem találtak nála fegyvereket. A hatóságok szerint nem voltak konkrét nyomai a küszöbön álló szilveszteri ünnepségek veszélyeztetésének sem.