Egyszer az életben legyenek méltóak '56 emlékéhez, hozzák nyilvánosságra az ügynöklistákat!

A Jobbik szerint az egész politkikai elit szégyene, hogy még mindig nem történt meg.

Hiába emlékeznek meg országszerte nagyszabású rendezvényekkel a forradalomról, ha a múlttal való végleges leszámolással a mai napig adósak vagyunk – vélekedett a Jobbik szóvivője.

„Csak szégyenkezhetünk 1956 hősei és mártírjai előtt, mert 60 évvel a szabadságharc leverése, és 26 évvel az úgynevezett rendszerváltás után még mindig nem tudjuk, kik voltak a rendszer tettesei és fenntartói, és így azt sem, kik mentették át politikai, vagy gazdasági hatalommá akkori pozíciójukat.”

- mutatott rá a politikus.

A képviselő hangsúlyozta: a térségben ezen a téren Magyarország van a leginkább lemaradva. A szóvivő úgy véli, a kormány arra játszik, hogy "haljanak ki" a kommunizmus bűneinek felelősei.

Mirkóczki szerint elsősorban az MSZP-nek és a Fidesznek kell szégyellnie magát, mivel

"kéz a kézben a mai napig mindent megtesznek", hogy soha ne kerüljenek nyilvánosságra az ügynöklisták, hogy „eltagadják és elhazudják” a múltat.

A Jobbik határozati javaslatban szólítja fel a kormányt, hogy az október 23-i évfordulóra maradéktalanul hozzák nyilvánosságra az ügynöklistákat és a hálózati dokumentumokat. A politikus szerint ezzel megadják a lehetőséget a kormánynak, hogy „bizonyítsa valódi hazafiságát és antikommunizmusát” azzal, hogy október 23-ig hozzájárul a teljes állambiztonsági múlt feltárásához. Méghozzá úgy, hogy "ne legyen kivétel, ne lehessen csemegézni”.

"Legyenek egyszer az életben méltók 1956 szelleméhez!"

- szólította fel a kormányt Mirkóczki.

Minket többé nem érdekel, milyen emberi jogai, vagy érzékenysége van a kommunista rendszer felelőseinek.

- szögezte le a politikus. Hozzátette: ez a döntés a „nulladik lépés” lenne a Jobbik által már régen szorgalmazott lusztrációs törvény elfogadásához amely kizárná a közéletből a diktatúra idején magas pozíciót viselő személyeket. Addig ugyanis szerinte nem lehet korrekt lusztrációs szabályt alkotni, ameddig nem ismerjük, kik voltak pontosan a rezsim fenntartói.