E-autózás: a villámtöltőkön már fizetni kell

E-autózás: a villámtöltőkön már fizetni kell

Az 50 kW-os egyenáramú villámtöltőkön és a 43 kW-os váltóáramú villámtöltőkön a tesztidőszakban a díjazás percenként 50 forint – írja a Népszava. Mint írják, a Nemzeti Közművek (NKM) tulajdonolta NKM Mobilitás Kft. országosan eddig 86 nyilvános elektromosautó-töltőt telepített, ezek összesen 177 töltési pontot jelentenek. Az állomások közül 16 úgynevezett 50 kilowattos villámtöltő. Az NKM a lap kérdésére azt is hozzáteszi, a 22 kW-os váltóáramú töltőkön továbbra is ingyenes a szolgáltatás, a villámtöltők használatának végleges díja pedig a tesztüzem eredményétől függ majd.

Töltés a korábbiaktól eltérően már csak az NKM Mobiliti elnevezésű alkalmazása segítségével, illetve regisztrált ügyfelek részére RFID-azonosítóval indítható – ismerteti a lap.

Az elmúlt évek során a szintén állami, kifejezetten az e-autózásra alapított e-Mobi Kft. mintegy háromszáz e-töltőt telepített országszerte. Rajtuk kívül aktív a piacon például az Elmű-ÉMÁSZ, az E.ON, a Mol, az OMV és a Lukoil – teszik hozzá. Ezek közül egyre kevesebb az ingyenes, csak a 22 kW-os töltők között lehet találni olyat, amiért nem kell a pénztárcába nyúlni.