Elképesztő terjeszkedésben a Mol

A Mol-csoport lezárta az olasz Eni magyar leányvállalatának megvásárlását, ezáltal újabb 173 Agip márkanév alatt üzemeltetett töltőállomás került a Molhoz - jelentette be Fasimon Sándor, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója.

Szavaiból, valamint a sajtótájékoztatón kiosztott tájékoztatóból kiderült, hogy

  • a tranzakció eredményeként Magyarországon már minden negyedik töltőállomás a Molé;
  • A 11 országban működő kiskereskedelmi hálózata több mint 2000, Magyarországon 537 kúttal üzemel;
  • az elmúlt két évben mintegy 450 töltőállomást vett át Kelet-Közép-Európában, közülük csaknem 400-at az Enitől;
  • a cég Csehországban 125, Szlovákiában 41, Romániában 42, Szlovéniában 17 Agip töltőállomást szerzett;
  • a bővüléssel a Mol kiskereskedelmi hálózata piacvezető Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban. Második helyen áll Csehországban, harmadikon Romániában és Szlovéniában;
  • 4,3 milliárdról 5,4 milliárd literre növekedett az éves üzemanyag-értékesítés;
  • a tranzakció ára üzleti titok;
  • a felvásárolt benzinkutak Mol márkanév alatt működnek majd, az összes Agip kút átalakítása legkésőbb 2017 végéig elkészül;

       
A Mol-csoport jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. Négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig közel 2 ezer töltőállomást foglal magában Közép- és Délkelet-Európa 11 országában.
   
Az Eni International B.V. leányvállalatainak megvásárlását 2014-ben kezdte el a vállalat, az utóbbi két év akvizícióival tovább növelte piaci részesedését, és a finomítás-kereskedelem (downstream) üzletágának eredményét.

Már nem keresi az Interpol Hernádit

Mint ismert, az Interpol 2013 októberében adott ki vörös jelzést, vagyis a legmagasabb fokú riasztást Hernádi Zsolt ellen. A horvát ügyészség azzal vádolta Hernádit: cége 10 millió euró kenőpénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett - a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol számos alkalommal visszautasította a Sanader-perben elhangzottakat, és leszögezte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA-ban az irányítási jogokat.
    
A magyarországi Fővárosi Törvényszék a horváthoz hasonló ügyben korábban megszüntette az eljárást Hernádi Zsolt ellen, a horvát illetékesek azonban úgy döntöttek: ez nem befolyásolja a Mol elnöke elleni horvátországi eljárást, ezért az folytatódhat.
    
Ivo Sanadert a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt. A legfelsőbb bíróság a büntetést tavaly jogerősen nyolc és fél évre enyhítette. A volt horvát miniszterelnök ezt követően eljárási hibák miatt az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért, amely idén júliusban hatályon kívül helyezte az erre vonatkozó ítéletet.

Hernádi végül tavaly novemberben nagy nehezen lekerült az Interpol listájáról.