Elöregedett a Fidesz – lebénulhat vagy túl sokba kerülhet a kubatovi mozgósítás

Felmerül a kérdés: miből lesznek majd kifizetve a zsoldosok, ha 2018-ra szükség lesz rájuk?

Párton belüli meglátások szerint a Fidesz szervezetsége meggyengült. A belső feszültségek vagy a rossz társadalmi megítélés (urizálás, elkapkodott kormányzati intézkedések) miatt elpártolt vagy inaktívvá vált tagság miatt a legtöbben a migránskrízis eredményesnek tetsző kommunikációjának ellenére sem térnek vissza a frontvonalba. Miközben kézzel tapintható, hogy a felszín alatt komoly ellentétek izzanak, állítólag a pártvezetés számos esetben arra hivatkozik, hogy a migránsválságban össze kell tartani. Ez a válasz azonban az alfahir.hu informátora – egy budapesti párttag - szerint nem mindenkinek tetszik:

„nem lehet megoldás az, hogy ha egy kritikus hang megjelenik, akkor a települési fideszes szervezet szélnek eresztik majd újjászervezik, mert egy-egy ilyen eljárás esetén növekedni fog azoknak a száma, akik nem igénylik többet a fideszes tagságot.”

Egyre nyugtalanítóbb az utánpótlás kérdése, hogy olyan tagok jöjjenek, akik a kialakult rendszert úgy fogadják el, ahogy éppen van. Ilyenkor egy kézi vezérlésű párt számára az legkézenfekvőbb, ha fiatal, formálható szemléletű, „idomítható” tagokat toborozz. Ezzel az elképzeléssel azonban a Fidesz esetében van egy kis gond.

„a párt „öregszik, szárad, ürül”:

- a vs.hu értesülései szerint: a tagság egyre idősebb tagokból áll. A választókerületi elnökök közül a lapnak többen panaszkodtak, hogy elenyésző számban vannak fiatalok, a pártprogramokon és gyűléseken rendre a hatvanpluszos korosztály jelenik meg. Pedig két ifjúgárdája is van a Fidesznek: a Fidesz IT és a Fidelitas. A Fidesz Ifjúsági Tagozatáról azonban azt sem lehet tudni, hogy kikből áll. Utolsó közismert vezetőjüket euró-hamisítással hozta összefüggésbe a sajtó és a rendőrség. A párt később zavaros közleményeiben közölte: az elnökként feltüntetett személy nem is elnök. A Fidesz IT-ét tehát lassan rossz emlék marad. A párt másik, konkurens ifjúsági szervezetének, a Fidelitasnak az esetében szintén felmerül a kritika, hogy „nem csinálnak semmit.” A Fidelitas korábbi prominensei: Rogán Antal, Szijjártó Péter, Gyürk András befutott emberek lettek, karrierjük csúcsán, követőikből vagy az ambíció vagy a tehetség hiányzik. A pártelnökség azonban sajtóhírek szerint többször kifejezte elégedetlenségét, azt kérte, hogy:

„csináljanak már végre valamit a fiatalok is.”

Az alfahir.hu számára nyilatkozók szerint ilyenkor,

a teljesítménykényszer hatására születnek a túltolt, átgondolatlan, halva született ötletek, mint például a provokátorfigyelő. Máskor éppen a felsőbb kérések eredményes megvalósítása okozhat gondot. Például a tapolcai időközi választáson hiába folytatott aktív lejárató kampányt a Fidelitas, a Jobbik elnyerte első egyéni mandátumát.

Orbánban állítólag anno felmerült, hogy kellene egy csapat a kétkezi munkások fiatalokból is, de a fizikai dolgozóknak nyilván nem marad idejük és energiájuk arra, hogy az ifjúsági szervezeteket jellemző belső hatalmi harcokat, intrikákat, csatározásokat túléljék. Napi nyolc vagy több óra munka után az ember fia leginkább megpihen, nem belvárosi kávézókban üti el a pihenőidejét pitiáner, piszlicsáré összeesküvésekkel, úri huncutságokkal. Ezért a munkásfiatalok a hegyvidéki szülők utódjaival szemben jelentős lépéshátrányban vannak, kihullnak mielőtt fizető álláshoz jutnak.

Mint arról beszámoltunk a Fidesz-KDNP pártszövetség kisebb létszámú, értékelvűbb szervezetét az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségét (IKSZ) megtépázták a belső küzdelmek, többen belefáradtak, teljesen tétlenek. Az IKSZ ráadásul a színtelen-szagtalan Fidelitasszal ellentétben olyan közösség, ahol eddig legalábbis magasabb szinten állt az ideológiai motiváció és a kreativitás. Még számos átlagfidelitaszos tisztségviselő lealacsonyítónak érzi a monoton aláírásgyűjtős, szórólapos munkákat, addig az IKSZ-ből olyanok is kifordulnak, akik egész egyszerűen kiábrándulnak a kormánypártokból és ezért állnak félre. Mások inkább beletemetkeztek az államigazgatási és az önkormányzati intézményekben ellátott napi munkájukba. Nem egy esetben külföldre mennek, ahogy Orbán Viktor látja „kalandvágyból”.

Ha egy párt kormányzati szerepbe kerül, akkor nehéz helyzetbe hozza saját szervezettségét,

az addigi pártkáderek ezres létszámba kerülnek be a minisztériumokba és a település irányítása is jelentős energiákat leköt. A 2010-es kormányváltás után a kormánypárti ifjúsági csoportok tagjai körlevelekben, belső levelezőlistákon toboroztak szakképzett munkatársakat.

Nehézség az is, ha elhúzódik a tényleges kampányidőszak.

Egy ismert mondás szerint a jó kampány akkor kezdődik, amikor kihirdetik a választási eredményt. A kubatovi mozgósítási rendszer tulajdonképpen folyamatos karbantartást igényel, de legjobb esetben is érdemes elkezdeni a felkészülést azelőtt egy évvel, hogy kimondjuk: „most vasárnap”. Pláne egy Fidesz kaliberű pártnak. Az alfahir.hu informátorai szerint nem találomra folytak korábban a különféle nemzeti konzultációk. Nem ötletszerűen kapja parancsba minden választókerület, hogy a szükséges ajánlásoknál nagyságrendekkel nagyobb számban küldjön be választói adatokat a pártközpontba:

a pártelnökség részéről a nyomás leírhatatlan.

Ha egy választókerületi elnök nem teljesíti a tervet azzal is szembesülhet, hogy nem lesz országgyűlési jelölt. Ilyenkor jelennek meg kényszermegoldásként, a párt belső szövetébe rendszerint nem illeszkedő

„fizetett önkéntesek”.

Ezzel a módszerrel a legfőbb probléma, hogy nagyon drága. Egy hatékony önkormányzati, országgyűlési és uniós választás összköltsége elérheti a tízmillió forintot is. Ezt az összeget ráadásul a meglévő párttagság is megirigyelheti a számos esetben ejtőernyősként toborzott, alkalmi brigádoktól. Más választókerületi tisztségviselők ezzel szemben eddig éppen úgy gondolkodtak, hogy a fizetett külső brigádok megérik a pénzüket, a kampány után szélnek lehet őket ereszteni, legalább nem maradnak kitárt kezű karrierista fiatalok, „éhes szájak”, akiknek adni kell valami állást vagy szívességet. Az „éhes szájak” etetése valahol nem is jelent gondot, de tényleges alkalmazásuk esetében számos esetben felmerült, hogy

teherbírásuk, tapasztalatuk vagy mentalitásuk miatt nem alkalmasak arra, hogy feladatukat hosszabb távon ellássák.

Budapesten is előfordult több esetben az, hogy a polgármester belső körökben nyíltan, keresetlen szavakkal fejezte ki elégedetlenségét a frissen önkormányzati mandátumhoz jutatott fiatallal szemben.

Ha egy párt mozgósítási rendszere sok ezer önkéntes hadba állítását követeli meg, de az utánpótlásra természetes módszerekkel képtelen akkor a rendszerbe van kódolva a korrupció lehetősége.

Hiszen legtöbbször a kampányidőszak hajrájában derül ki, hogy nincs elég ember, ezért hirtelen kell az önkénteseket valahonnan előkaparni, bármi áron: az alkalmi toborzótisztek ekkor kaszálhatnak, a kulimunkát pedig ideológiamentes diákok százai végezhetik el nem mellesleg a 444.hu informátora szerint nem is annyira rossz bérezésért.

Ha eddig becsületesen, szabályszerűen is folyt az ilyen pénzek beszerzése kérdéses, hogy mihez kezd majd egy sokkal inkább elöregedett párt mely egyre több fizetett önkéntest követel.

Egy komoly kormánypárt belső szervezettségi hiányosságainak a problémája így lesz országos probléma.