Előretört az iraki hadsereg Fallúdzsában

Az iraki különleges erők pénteken már kitűzhették a nemzeti lobogót.

Az iraki különleges erők pénteken már kitűzhették a nemzeti lobogót a Fallúdzsa központjában lévő kormányzati épületegyüttesre, ahonnan heves harcok árán sikerült kiűzni a dzsihadistákat. A hadsereg előzőleg felszabadította a déli városrészt, aminek köszönhetően több mint 30 ezer civil lakos tudott elmenekülni onnan. Félő viszont, hogy Fallúdzsa központjában még mindig lakosok tízezrei lehetnek, akiket az Iszlám Állam élő pajzsként használhat.

A hadsereg katonái rendkívüli körültekintéssel közelítették meg a központi kórház épületét, mivel attól tartottak, hogy az IÁ tagjai élő pajzsként használhatják az ott lévő betegeket is. Szombaton azonban a hadsereg erőinek sikerült átvenniük a kórház feletti ellenőrzést, s az épületben nem találtak betegeket. Haider al-Obeidi dandártábornok, a hadsereg egyik parancsnoka az AP hírügynökségnek elmondta: folytatódnak a harcok a város még dzsihadista kézen lévő negyedeiben, s ezekben a körzetekben az amerikai és iraki harci gépek mérnek csapásokat az Iszlám Állam orvlövészeire és más állásaira. A rendőrök a város már visszafoglalt részében felszedik a dzsihadisták által otthagyott robbanószereket, telepített aknákat. A tábornok szerint a hadsereg a város területének immár 80 százalékát ellenőrzi, a hadsereg most a két északi külváros, Surta és Golán irányában próbál tovább haladni.

A Bagdadtól alig 50 kilométerre nyugatra található Fallúdzsát 2014-ben foglalták el a dzsihadisták. Az iraki hadsereg májusban indított nagyszabású offenzívát a város visszaszerzésére. A hadműveletet a levegőből a Washington vezette nemzetközi koalíció és az iraki hadsereg légiereje folyamatosan támogatta. Fallúdzsa a második legnagyobb olyan város az országban, amely az Iszlám Állam kezén van. A város visszafoglalásától a kormány fordulatot vár az Irak északi és nyugati területeit megszállás alatt tartó dzsihadista szervezet elleni küzdelemben.


Az AFP szerint a hadsereg "erőre kapott" Fallúdzsa részleges felszabadításától, és felújította hadműveleteit az IÁ iraki fellegvárának számító Moszul visszavételére.