Az ellenzéki előválasztás összköltsége átlépheti a milliárdos nagyságrendet is

Az ellenzéki előválasztás összköltsége átlépheti a milliárdos nagyságrendet is

Súlyos összegeket emészt fel az ellenzék számára, hogy ősszel kampányoljon és megvalósítsa az előválasztást. Egy ellenzéki pártigazgató szerint az egymilliárd forint sem elszállt becslés, már ha mindent egybeveszünk. Nem kizárt az sem, hogy még ennél is több lesz - értesült a 24.hu.

A hatalmas összeg alapvetően három tételből fog összeállni:

  • Az előválasztás egyes szavazásainak a lebonyolítása egy külön, nagyobb tétel. Az első fordulót szeptember 18–26-a között rendezik meg, ha lesz második, azt október 4–10-e között tartják.
  • Külön költsége van az egyéni jelöltek már elstartolt kampányának, aláírásgyűjtésének.
  • És lesz még egy önálló nagyobb költsége a miniszterelnök-jelölti kampányoknak is.

A 700 ezer választóhoz 200 millió forint fog kelleni

A lapnak a DK, a Jobbik és a Párbeszéd is megerősítette, hogy a hat párt között született egy megállapodás a lebonyolítás költségéről. Eszerint minden egyes párt 20–20 millió forintot ad ebbe a tételbe. De a DK és a Jobbik további 20–20 millió forintot tervez hozzáadni az összeghez, tartva attól, hogy az eredetileg betervezett 120 millió forint nem lesz elég. Ez így tehát 160 millió forint, de forrásaink jelezték, hogy könnyen elképzelhető, ez sem lesz elég, miután mégiscsak országos eseményről van szó.

Ez a költség fedezi majd az úgynevezett fix sátrak beszerzését, felállítását, a mobilsátrakat, melyekkel a választókerület kisebb településeit járják majd napközben. De idetartoznak a tabletek, laptopok, internet-kapcsolatok költségei, valamint a szállítási kiadások is. Továbbá: az urnák, a szavazólapok, és azok őrzése amelyek végső költségét természetesen meghatározza majd a részvételi arány.

Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a legutóbbi becslések szerint a pártok jelenleg az összes magyarországi választó 8 százalékának részvételével számolnak, vagyis: 600–700 ezer emberrel.

Az egyéni jelöltek kerülnek majd a legtöbbe

Ennél nagyobb tételt fognak jelenteni az egyéni jelöltek kampányai, akikből 280 van. Természetesen a népszerűsítésük különböző intenzitású és „forrásgazdag” lesz annak függvényében, hogy szoros verseny várható-e az ellenzéki jelöltek közül, illetve, hogy maga a körzet mennyire számít „hozhatónak” a Fidesszel szemben jövő tavasszal.

Egy komolyan vett egyéni kampány 3–6 millió forint körül alakul, amit például a szórólap, kampányanyagok, nyomtatott kiadványok, a Facebook-hirdetések, a szervezett események, fórumok, a standok, vagy a robotcall, azaz mozgósító telefonhívás ad ki.

A 24.hu annak is utána járt, hogy a különböző ellenzéki pártok miként teremtik elő ezeket az összegeket. Mint kiderült, akad olyan egyéni jelölt, akinél kétharmadot a párt biztosít, míg egyharmadot a jelöltnek kell előteremtenie.

Annak a pártnak, amelyiknek van parlamenti frakciója, amelyik külön állami támogatást kap, nyilván nagyobb az anyagi mozgástere.

Ez pedig előnnyel jár, hiszen nincs felső határa annak, hogy egy egyéni jelölt mennyit költhet az előválasztás során. Magyarán a „nagyok”, az anyagilag erősebbek nincsenek ilyen módon korlátozva. Úgy tudjuk, elszámolni sem kell külön a résztvevőknek a lebonyolítók felé, tehát utólag nem feltétlenül fogjuk megtudni, hogy ki mennyit költött az előválasztás során.

A miniszterelnök-jelöltek sem ússzák meg 10 millió alatt a kampányolást

A miniszterelnök-jelölti kampány kapcsán Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje elárulta a lap érdeklődésére, hogy a saját költségei jelenleg 5–10 milliós költésnél jár, tehát a végösszeg a becslése szerint valahol 10 millió felett lesz, de erről a végén készítenek majd elszámolást.

Ezzel szemben a Momentum a támogatóira támaszkodik: „parlamenten kívüli pártként leginkább a támogatóink által adott pénzek tudnak minket a kampány során segíteni. Ezek a támogatások viszont nem kiszámíthatóak, sőt, a jelölteknél is nagyon különbözőek lehetnek. A jelöltek kapnak valamennyi központi támogatást, de emellett maguknak és a pártnak is gyűjtik az adományokat.”