Elzárás a Charlie Hebdo támogatása miatt

Mikor lesz bátorságunk kimondani azt, hogy ami abban az újságban megjelent, az kirekesztő és szélsőséges.

Mark Galperin Je suis Charlie (Charlie vagyok) feliratú táblával egymagában tüntetett a Kreml tőszomszédságában lévő Manyezsnaja téren. Az aktivistát a közrend megzavarásának vádjával ítélték el – mondta el a bíróság szóvivője, aki szerint akciójához a tüntető nem kérte ki a hatóságok engedélyét - értesült az MTI.

Charlie Hebdo: szélsőséges kiadvány

Az orosz médiafelügyelet - példaértékű módon - pénteken felszólította a médiát, tartózkodjon a Charlie Hebdóban megjelent, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák megjelentetésétől.

A karikatúrák szembemennek az Oroszország területén élő különböző népek és vallási felekezetek több évszázados együttélése alatt kialakult etikai és erkölcsi normákkal – áll a Roszkomnadzor közleményében. "Sértőnek és megalázónak tekinthetők (…), amelyek alkalmasak etnikumok és felekezetek közötti gyűlölet keltésére Oroszországban, ahol a muzulmán, a hívők számát tekintve, az ortodox után a második legfontosabb vallás" – mutatott rá a médiafelügyelet.

Az orosz büntető-törvénykönyv 282. cikke súlyos büntetésekkel  sújtja a faji, etnikai vagy vallási gyűlöletkeltést, amit jogvédő szervezetek a szólásszabadság korlátozásának tekintenek.

Egy orosz képviselő a 282. cikk alapján kérte, hogy a Charlie Hebdót vegyék fel az Oroszországban betiltott szélsőséges kiadványok listájára.

Szolidaritás az istenkáromlókkal?

A szentpétervári Agentsztvo Business Novosztyej közölte: a Roszkomnadzor utasítására le kellett vennie a címlapjáról a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúráját. A médium egyike volt azon keveseknek, amelyek a jelenleg Svájcban élő Mihail Hodorkovszkij volt oligarcha felszólítására a francia hetilappal való szolidaritása jeléül közölni akarta a prófétát ábrázoló karikatúrákat.

Moszkva a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt múlt szerdai merénylet utáni első órákban elítélte a terrorizmust minden formájában, és Szergej Lavrov külügyminiszter is részt vett a párizsi köztársasági menetben. Más vezetők azonban az orosz ortodox egyház álláspontját támogatták, amely szerint a terrorizmus elleni harc nem azonos a provokáló istenkáromlókkal való szolidaritással.

Nem cserélhetjük le a szólásszabadságot a hívők legmélyebb érzelmei megsértésének szabadságával – írta a Twitter mikroblog portálon Dmitrij Rogozin első miniszterelnök-helyettes.

Félmilliós tüntetés    

Ramzan Kadirov csecsen elnök szerint vasárnap várhatóan félmilliós tüntetést tartanak a francia hetilap által megjelentetett karikatúrák elleni tiltakozásul az Oroszországhoz tartozó kaukázusi köztársaságban.

Törökország is megvédené a próféta méltóságát

Korábban idéztük Ahmet Davutoğlu török miniszterelnököt, aki szerint a sajtószabadság nem jogosít fel senkit arra, hogy mások hitét sértegesse. Bár mindenkinek joga van eldönteni miben hisz, mások vallását Törökországban nem lehet gyalázni – szögezte le a kormányfő.

Davutoğlu miniszterelnök brüsszeli útja előtt nyilatkozott annak kapcsán, hogy a baloldali török Cumhuriyet napilap részleteket közölt a Charlie Hebdo különszámából. A kormányfő kijelentette, hogy Törökország meg fogja védeni Mohammed próféta méltóságát és a kormány ennek megfelelő intézkedéseket fog tenni.