Ennél is több új gyerek kell - telket kapnak a CSOK-osok a jobbikos településeken

Nem a Fideszhez, az élethez kell igazítani a CSOK-ot. Mostantól tiszta haszon CSOK-osnak lenni a jobbikos településeken

Z. Kárpát hangsúlyozta, hogy a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) egy jó ötlet lehetne, de megvalósításában átgondolatlan, ezer sebből vérzik. A kezdeti bejelentés csupán azt szolgálta, hogy a karácsonyi ebédnél beszédtéma lehessen a kampányízű törvényjavaslat, amely eredeti formájában mindösszesen a budapesti ingatlanok egy százalékára lehetett volna kiterjeszteni. A későbbi foltozgatás után sem lett tökéletes a CSOK, az igénybevételi lehetőségek szűkek egy rendes program hatásfokához képest, mindezért a Fidesz első számú ellenzéke jobbító javaslatokat terjesztett elő.

A Jobbik egyértelműen azt szorgalmazza, hogy a kedvezményes támogatást, hitelt használt ingatlan esetében is igénybe lehessen venni illetve olyan érdemi, bővítés esetén, amely nem feltétlenül jár együtt egy új háztartás létrejöttével, de adott esetben teret ad egy új gyermekvállalásnak.

Ezzel is növelné az ellenzéki párt Magyarország katasztrofális népesedési adatait. Nem mellesleg jelenleg Magyarországnál, csak Románia otthonai túlzsúfoltabbak. Z. Kárpát szerint sokkal életszerűbb az, hogy a magyar emberek bővítik az otthonukat, egy szobával megtoldják azt - megrendelést biztosítva ezzel egy hazai kisvállalkozónak – mint az, hogy egy új építésű lakópark lakásába költöznek be. A Jobbik tehát ezekre a lehetőségekre is felkészítené a CSOK-ot. Mi több, a párt kedvezményes hitelt biztosítania akkor is, ha olyan felújítás történne, amely legalább egy lépcsőnyi energetikai korszerűsítéssel is együtt jár, ez az „egyszerű, tisztességes, mesteremberek” is munkához jutnának.

A párt szerint a CSOK-on kívül, azzal párhuzamosan továbbra is

szükség van arra az államilag támogatott bérlakásépítési programra,

amit már korábban is szorgalmazott, hiszen kínálati szűkösség jelentkezett lakásbérleti piacon, Budapesten és a nagyvárosokban az albérletek megfizethetetlenek. A Jobbik nem ellenzi a magántulajdont, de azt látja, hogy van egy javarészt fiatalokból álló réteg, amely a CSOK-ot sem tudja bevállalni. Számukra

egy bérlakás, kedvezményes bérletdíjjal - ami a jobbikos elképzelés szerint önkéntes részletté, egy 8-10 éves futamidejű hitelé alakulna át - életszerű megoldást kínálna.

A politikus az alfahir.hu újságírójának arra a felvetésére, hogy ezekkel az intézkedésekkel még inkább felpörögne az építőiparban megtapasztalt munkaerőhiány, azt mondta, hogy ezt a hazai szakképzés átalakításával kell orvosolni, hogy lassú hazatérési áramlás felgyorsuljon.

Mostantól tiszta haszon CSOK-osnak lenni a jobbikos településeken,

hiszen Ózd jobbikos polgármestere, Janiczak Dávid hozzátette:

a CSOK állami kedvezményesét jó ötletnek tartja, a Magyar Polgármesterek Közössége nevében azt is elmondta, hogy szövetségük jobbikos és nem jobbikos településvezetői elhívatottak abban, hogy a CSOK feltételeinek megfelelő családoknak ingyenes vagy jelképes áron biztosítsanak telket.

Janiczak elismerte azt, hogy az általa irányított kisvárosban jelenleg nem sok ilyen üres ingatlan van, de azt is bejelentette, hogy kollégái eközben a telkek övezeti átminősítésén dolgoznak, hogy több legyen a lakható terület. Elmondta azt is, hogy mintegy 200 romos, lakhatatlan épület van a településen, ami a városképet elrontja, ezeket azonban előbb tulajdonba kell venni, el kell bontani, egy rekultivációs program jegyében, majd a CSOK-osoknak fel lehet ajánlani. A Jobbik országgyűlési képviselője és polgármestere szükségesnek tartja azt, hogy a kormány ezeket az önkormányzati lehetőségeket becsatornázza a CSOK programjába. Janiczak elmondta, hogy

nem csak országosan, de különösen Borsod megyében is kedvezőtlen demográfiai változások vannak: az elöregedés mellett, a gazdaságot felhajtani képes munkaerő is elvándorol.

Z. Kárpát Dániel újságíró kérdésre válaszolva azt mondta, hogy eddigi javaslataik legtöbbször az érintett szakbizottságot sem élték túl, a fideszes többség leszavazta, hogy az Országgyűlésnek nem kelljen azokat megvitatnia, a Fidesz-KDNP képviselőinek ne kelljen nyíltan állást foglalniuk. Az ellenzéki honatya szerint az állam az amúgy is kivéreztetett önkormányzatokra terheli a bérlakásprogramok kényszerét, pedig

az új lakások építésének a jelenlegi volumene szerint 400 év alatt cserélődne ki a jelenlegi ingatlanállomány. Nyilván el lehet képzelni, hogy Békásmegyer vagy más panelrengeteg esetében mit jelentene a majdnem fél évezred, de a fenyegető ingatlanbomba az 1950-es, ’60-as, ’70-es években épített társasházakat is fenyegeti.

A jobbikos politikus szerint pártja javaslatai,

a bérlakásépítési program két cikluson belül megtérülne, még azonban a Fidesz négy éves ciklusokban gondolkodik, a Jobbik hosszabb távon, azért, hogy a magyar fiatalok itthon maradjanak.