Érdekes történet Gyurcsány(i)ról

 2003-ban kirobbant K&H-brókerbotrányban felmerült Gyurcsány Ferenc és Gyurcsányi Ferenc neve is. Egy betű a különbség?

Mint a lap emlékeztet, a K&H-ügy büntetőperében a bíró így idézte Kulcsár Attila elsőrendű vádlottat: „Gyurcsány Ferenc miniszter úrral többször is személyesen egyeztettem egy százmillió forint összegű pénzmosásról, amelyet az Altus Rt. brókerháznál vezetett számlájáról kellett volna egy magas rangú MSZP-s képviselő offshore cégének számlájára eljuttatnom”. Kulcsár ugyanakkor tagadta, hogy a névtelen levélként érkezett dokumentumban szereplő sorok tőle származnának, így ezzel az ügyészség nem foglalkozott tovább.
 
A lap idéz egy telefonbeszélgetést is, amelyben nem Gyurcsányt, hanem egy bizonyos Gyurcsányit neveztek meg. Ez a beszélgetés Bitvai Miklós, az Állami Autópálya-kezelő vezérigazgatója és Kulcsár Attila között történt 2003 júniusában: „Most a Gyurcsányival akart beszélni a Bodnár, őt kereste. Hogy intézkedjenek, mert szar lehet belőle.”. Az említett Bodnár a lap szerint az a bizonyos Bodnár Zoltán volt, aki akkor a Nemzeti Autópálya Rt. elnöke volt, most pedig a Magyar Liberális Párt (MLP) gazdasági főembere, s a legutóbbi főpolgármester-választáson indult jelöltként. Az igazságügyi szakértő szakvéleménye szerint a segítségre azért volt szükség, mert „Kulcsár állásából történt felfüggesztése után is történtek visszapótlások a pénzintézetnél. Példaként említem az Állami Autópálya-kezelőt, amikor 2003. június 20-án is volt visszapótlás.” Itt mintegy négymilliárd forintról volt szó, de ez az ügy is annyiban maradt, és így Gyurcsányi szerepéről sem lehet többet tudni.
 
A Magyar Hírlap ugyanakkor rábukkant Gyurcsányi nevére az ARK Vagyonkezelő Zrt.-ben, még 2001-ből: eszerint azt írják, Gyurcsányi adatai megegyeztek a későbbi miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc adataival. Mivel a lakhely azonos volt, úgy tűnik, Gyurcsány Ferenchez költözött be Gyurcsányi Ferenc, akiről a brókerbotrány idején esett szó, merthogy intézkedni kell, "mert szar lehet belőle".