Eurázsia felé nyitna az EU külügyese

Hosszú távú cél, hogy "Lisszabontól Vlagyivosztokig" szabadon lehessen kereskedni.

Az ukrán válság fokozatos rendezése érdekében az Európai Uniónak fontolóra kellene vennie az együttműködés felélesztését Oroszországgal globális diplomáciai kérdésekben és a kereskedelmet illetően - javasolta Federica Mogherini, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője egy, a tagállamoknak küldött feljegyzésében.

A Reuters brit hírügynökség által csütörtökön ismertetett dokumentum szerint az utóbbi időben az ukrán válság okozta feszültségek más diplomáciaterületekre is átterjedtek, emiatt a Moszkvával szembeni szankciós politikát ki kellene egészíteni "egy kezdeményezőbb hozzáállással", hogy az unió ne csak kényszerrel, hanem a potenciális diplomáciai nyereségek reményével is próbálja magatartásváltásra bírni az orosz vezetést Ukrajna kérdésében. Mogherini szerint fontolóra kell venni, hogy az EU Szíria, Irak, Líbia, Irán és Észak-Korea ügyében, valamint az ebolajárványt illetően és a palesztin kérdésben felélessze az Oroszországgal való együttműködést.

Korábban az orosz diplomácia jelezte, hogy ezekben a kérdésekben nehéz lesz együttműködni a Nyugattal az ukrán válság kapcsán Moszkvára kirótt szankciók miatt. Ugyanakkor Mogherini a múlt héten azt mondta, az utóbbi időben nagyobb együttműködési hajlandóságot tapasztalt az orosz diplomaták részéről. Az uniós külügyminiszterek hétfőn esedékes találkozója előtt köröztetett dokumentum egyúttal hangoztatja: közös hosszú távú cél, hogy "Lisszabontól Vlagyivosztokig" szabadon lehessen kereskedni, így az EU-nak meg kell vizsgálnia a kereskedelmi kapcsolatok bővítését a Moszkva által kezdeményezett, volt szovjet tagköztársaságokat tömörítő Eurázsiai Gazdasági Unióval.

Mindazonáltal az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője által jegyzett írás leszögezi azt is, hogy ezeket az ötleteket "gondolatébresztőnek" szánja, és a békülékeny lépések megtétele szorosan kapcsolódna a szeptemberi minszki tűzszüneti megállapodás végrehajtásához.

A minszki megegyezést Kijev, Moszkva és az ukrajnai oroszbarát szeparatisták kötötték a kelet-ukrajnai hadműveletek felfüggesztéséről, de a harcok azóta is folynak.

A feljegyzés azt jelzi, hogy egyes tagállamok, köztük Franciaország és Olaszország szeretnék a szőnyeg alá söpörni az ukrán konfliktust annak érdekében, hogy felélesszék jövedelmező gazdasági kapcsolataikat Oroszországgal - mondta a Reutersnek egy névtelenül nyilatkozó diplomata, aki az EU egyik olyan keleti tagállamát képviseli, amely szerint el kell kerülni, hogy az unió gyengeséget mutasson Moszkvával szemben. Mogherinit kinevezése előtt a Moszkva agressziójától tartó keleti tagállamok - Lengyelország és a balti országok - "túlságosan oroszbarátnak" bélyegezték.