Farage szerint szükséges a brit-orosz-szír együttműködés

A pártvezér nincs oda a külföldi katonai kalandokért, de ha már le kell győzni az ISIS-t, akkor azt szövetségben kell megtenni.

Farage kritizálta Cameron brit miniszterelnök külpolitikáját, és kijelentette, hogy szerinte Angliának nem lenne szabad a jelenlegi feltételek mellett beavatkoznia Szíriában.

Az angol kormányfő csütörtökön beszélt arról, hogy a Királyi Légierő ISIS-ellenes hadműveleteit Irak mellett, Szíriára is ki kellene terjeszteni, és a közeljövőben ehhez fogja kérni a parlament felhatalmazását.

A UKIP vezetője a javaslatra utalva kétségbe vonta, hogy Cameron rendelkezik koherens Szíria-stratégiával, és rávilágított, hogy akár bombáznak angol gépek Szíriában, akár nem, "így is London utcáin kell szembenéznünk a fenyegetéssel".

"Ahhoz, hogy hadba lépjünk, a lehető legvilágosabban tudnunk kell, hogy mik a pontos céljaink, mit akarunk elérni, hosszútávú, globális stratégiára van szükség"

- mutatott rá az euroszkepitkus pártvezető.

Szerinte az ISIS elleni hadjárathoz egy nagy, átfogó szövetségre van szükség, amiből nem lehetne kihagyni Oroszországot, mert ebben a harcban Anglia érdekei egybevágnak Moszkva érdekeivel.

"Az EU és a nyugat ördögként tekint Putyinra, mert annak akarják látni. Nem azt mondom, hogy én meghívnám egy vasárnapi teadélutánra anyuhoz, de föl kell ismerni, hogy ebben a harcban egy oldalon állunk"

- jelentette ki Farage.

Sőt, még a szír elnökkel való együttműködést sem zárta ki:

"Nem kell szeretnünk valakit ahhoz, hogy a szövetségesünk legyen. El kell ismernünk, hogy Putyin a mi térfelünkön áll, és igen, lehet hogy nyelnünk kell egy nagyot, és azt is be kell látnunk, hogy esetleg Aszadot is ott találjuk."

A harmadik legnépszerűbb brit politikus - aki határozottan ellenzi Nagy-Britannia külföldi háborús kalandjait - azt is kijelentette, hogy szerinte Irak és Líbia pont a nyugati hatalmak beavatkozása miatt vált instabillá.