A Fidelitas és az IKSZ nem ítélte el a belarusz rendőri erőszakot

A Fidelitas és az IKSZ nem ítélte el a belarusz rendőri erőszakot

Az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, a YEPP (Youth of the European People’s Party) közleményben ítélte el a belarusz elnökválasztás alatt és után történteket. A nyilatkozatot sem a Fidelitas, sem az IKSZ nem írta alá.

A YEPP közleményében kifejezte: „Az EU többször is tisztességes és szabad választásokat szorgalmazott, ám a választásokat követő események felháborítóak. A békés szavazás reményét számos aktus sértette, elsősorban a békés tüntetők letartóztatása, valamint a katonaság által alkalmazott túlzott erőszak." 

"Elítéljük ezeket az erőszakos cselekedeteket és azt kérjük, hogy engedjék szabadon a letartóztatottakat, és az emberek gyakorolhassák szabadon a békés tiltakozásra és gyülekezésre való jogukat. A demokrácia kulcsfontosságú minden működő társadalomban és államban; ezért azt kérjük, hogy ezt tartsák fenn és érvényesítsék Belaruszban.”

Az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének 39 országból 63 szervezet a tagja, Magyarországról a Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ). 

A fehérorosz hatóságok erőszakos fellépését elítélő nyilatkozatot azonban

sem a Fidelitas, sem az IKSZ nem írta alá.

"Az 1956-os pesti srácok, a 89-es rendszerváltó ifjak és a 2006-ban utcára vonuló fiatalok magasra tették a mércét. Nekünk ők jelentik az origót"

- ezt még 2017-ben mondta a Fidelitas elnöke, Böröcz László a szervezet alapértékeiről. Úgy tűnik, ha a szélsőbaloldali Lukasenka általi karhatalom fojtja vérbe a tiltakozásokat az rendben van, de akit hidegen hagy az országban dúló erőszak, az tulajdonképpen 1956-ot és 2006-ot sem értette meg igazán.