Fel kell készülni: a bevándorlók a Tiszához özönlenek – interjú a vízimentővel

A hétvégén egy menekült belefulladt a Tiszába, ennek kapcsán beszélgettünk Seller Andrással. Ha megépül a kerítés, komoly gond lehet a Tiszán.

Mi történt pontosan múlthét vasárnap? Milyen következményekkel jár, ha a kerítés miatt a bevándorlók a Tiszán keresztül próbálnak átjutni a határon? Hogyan és miből működik a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat?
 
Többek között erről is kérdeztük Seller Andrást, a szegedi vízimentők vezetőjét.
 
- Mi történt múlthét vasárnap a Lúdvári-csatornánál? - kérdeztük Seller Andrást.
 
Tizenhét óra tíz perckor kaptunk egy riasztást a Tiszai Vízirendészet járőrétől, hogy a Tisza 160-as folyamkilométerénél két ember esett a vízbe, és az egyik fuldoklik - válaszolta a vízimentő. Riasztottam a mentőhajónkat, amely egyből elindult a Tisza megjelölt szakaszára. Mivel ez egy határszakasz, menet közben felvettem a kapcsolatot a Csongrád Megyei Rendfőkapitányság Határrendészeti Kirendeltségének Ügyeletével.
 
Sajnálatos módon, a mentőegységünk már későn érkezett a helyszínre, az illető elmerült. A helyszínen tartózkodó másik menekült, aki sem angolul, sem magyarul nem beszélt, egy bizonyos pontra mutogatott a Tiszán, ahol valószínűleg a társa elmerülhetett, majd valószínűsíthetően meg is halt. Az a hely azonban pont a szerb-magyar határra esik, és bár az első információink arról szóltak, hogy bekapcsolódhatunk a keresésbe, azonban körülbelül 10 perccel később a szerbek kifejezetten megtiltották, hogy mentési célból átmenjünk a határon.
 
- A szerb Blic ezt írta: a bevándorló a magyar határőrök szeme láttára fulladt meg, akik mozdulatlanul álltak a magyarországi parton.
 
Ez egy kifejezetten rosszindulatú híresztelés, és ezt, mint egy magyar vízimentő, a legmesszebbmenőkig visszautasítom. Nincs olyan helyzet, amelyben egy magyar határrendész, vagy rendőr, ha módja lenne rá, ne segítene, és csak tétlenül állna. Azonban azt is meg kell jegyezni, hogy azon a két méter magas, meredek partszakaszon szolgálatot teljesítőnek esélye sincs segítséget nyújtani.
 
Egyébként a szerb rendőrök halászokat kértek meg, hogy segítsenek a kutatásban, s később megjelentek hivatalos személyek is. Azonban, most már a holttest megtalálása és az ügyről való tájékoztatás is a szerbek feladata, jellemző módon, az életben maradt menekült is átszaladt a határon. Arról viszont vízimentőként nincs pontos információm, hogy a két ország rendészeti szervei milyen viszonyt ápolnak egymással.
 
- Mit keresnek a bevándorlók a Lúdvári-csatornánál?
 
A Lúdvári-szivattyú közvetlenül a határ fölött 70-80 méterre található, és egyébként a csatornának mindkét oldala magyar terület, ellentétben azzal, ami más híradásokban megjelent. Ahhoz, hogy a menekültek a csatornán át tudjanak kelni, a szerb segítők, az embercsempész-maffia kidönti az ártéri fákat, és farönkökből rögtönzött hidakat húznak fel a csatorna fölött. A szerencsétlenül járt menekült is egy ilyen tákolmányról esett le, közvetlenül a Tisza torkolatánál, majd besodródott a folyóba, és valószínűsíthetően meghalt.
 
A csatornában körülbelül 60-80 centiméter csak a víz, azonban az iszap nagyon mély. A két part között durván két méter a távolság, így azt átugrani nem lehet.
 
- Mi történik, ha valóban a Tisza irányába indulnak el a menekültek?
 
A vízimentőknek egyelőre még csak két esetben kellett beavatkoznunk, azonban a ráció azt mondatja velem, hogyha megépül a kerítés, az a Tiszához fogja terelni a menekültáradatot, és itt próbálkoznak majd meg átlépni a határon.
 
Egy vízimentő nem foglalkozhat azzal, hogy most egyesek elfogadják, mások ellenzik a bevándorlást, hiszen bajba jutott emberekről van szó. Úgy gondolom, hogy a magyar államnak felelősséget kell vállalnia abban, hogy ezek az emberek élve eljussanak egy menekülttáborba, illetve hogy élve visszakerüljenek oda, ahonnan jöttek. Ezt pedig csak úgy lehet biztosítani, ha egy szakszemélyzet vigyázza az adott folyószakaszt.
 
Ha a menekültek akár a folyó szerb, akár a magyar oldalára verődnek össze, illetve torlódnak fel, megnövekszik annak az esélye, hogy a meredek partszakaszról a Tiszába essenek, ahonnan szinte lehetetlen kimászni, főleg olyannak, aki nem tud úszni.
 
Amíg ez a migrációs helyzet fennáll, egy mentőhajót kellene telepíteni a folyóra, 24 órás, állandó személyzettel. 
 
- Ez minden bizonnyal kapacitásbővítést jelentene. Ki tudná ezt finanszírozni?
 
A Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat egy önkéntes szervezet, nem bírja el ezt a plusz költséget. A jelenlegi keretből annyira telik, hogy ha riasztást kapunk, akkor leszáguldunk a határhoz. Nyilvánvaló, ha sikerülne egy állandó mentőhajót telepíteni a Tisza magyar-szerb határszakaszhoz, akkor azt a szolgálatot már nem lehetne önkéntes alapon végezni.