Fiatal zsenik adnak tanácsokat Vona Gábornak

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a párttal finoman fogalmazva is meglehetősen kritikus hangvételű atv.hu-nak adott interjút.

- Nagyobb pártoknál lehet tudni, hogy a pártelnöknek ki a szűkebb környezete, kikkel beszéli meg a stratégiát. Ön kikkel egyeztet rendszeresen a legfontosabb kérdésekről?

- Elsősorban a nyolctagú elnökséggel, ami nálunk nem egy politikai bábjáték, mint több más pártban, ezért adott esetben leszavaznak engem. Működtetjük a demokráciát, néha szerintem túlságosan is. Ezen kívül igyekszem sok emberrel találkozni, és vannak, akikkel rendszeresen egyeztetek. Ilyen az az öt fős, úgynevezett Tröszt nevű kis csapat, amely a nyilvánosság számára ismeretlen fiatal zsenikből áll, és akiket magam válogattam ki különböző területekről.

- Számomra az tűnik ki a mondataiból, hogy nagyobb becsben tartja az iszlámot, mint a kereszténységet.

- Ne azonosítsuk az iszlámot se a migránsokkal és pláne ne a terroristákkal. Én az iszlám alatt a saját hazájukban a vallásukat mélyen megélő egyszerű emberekre gondolok.

- Csakhogy nem mindegy, miben vannak elmélyülve. A Korán három alternatívát kínál a hitetlenek számára: betérés, adófizetés, halál.

- Ez az iszlám leegyszerűsítése. A Bibliában, főleg az ószövetségben is találunk olyan mondatokat, amelyek könnyen félremagyarázhatók. Én magam a szufizmust, az iszlám misztikát tekintem az iszlám csúcsának, bár lehet, hogy egy elefántcsonttoronyból szemlélem a valóságát. Engem is megrémít az a sok embertelenség, ami az iszlám nevében zajlik a világban, de szeretném hinni, hogy a vallások békében tudnak egymás mellett élni. Ehhez viszont be kell lássuk, hogy minden vallásnak és kultúrának a maga őshonos területén van létjogosultsága. Magyarországnak például nem érdeke, hogy egy bizonyos létszámarány fölötti muszlim közösség jelenjen meg nálunk, és átformálja az ország keresztény kulturális arculatát.

- Igaz, hogy azért kell körön belül tartani a radikális szárnyat is, hogy ha nem sikerül a hatalomra jutás, legyen hová visszavonulni?

- Senkit sem tartok körön belül. Többször elmondtam az elmúlt időszakban, hogy akinek nem tetszik ez az irány, az csináljon valami mást, ami neki tetszik. Nem kívánok megfelelni azoknak, akik valamiféle náci romantikát várnak el a Jobbiktól. A néppártosodás nem egy 2018-ig tartó médiahack, ezért sem szerencsés a „cuki kampány” kifejezés, mert azt sugallja, hogy itt a Kész átverés show politikai mutációja zajlik, miközben otthon Hitler Mein Kampfjával a mellkasomon alszom el. Ha 2018-ban nem sikerül nyernünk, vagy esetleg nagyon rosszul szerepelünk, én akkor is ezen az úton akarok járni, legfeljebb leváltanak a párton belül, mert nem kellek a Jobbiknak ezekkel az elképzelésekkel. Nincs bennem görcs, nem akarok mindenáron miniszterelnök vagy pártelnök lenni.

A teljes interjút ITT olvashatja.