Élőben követhetik, ahogy a fideszes képviselő felszólal a Conchita Wurst központ mellett

Élőben követhetik, ahogy a fideszes képviselő felszólal a Conchita Wurst központ mellett

Szalay Kornél Géza, a Fidesz XV. kerületi önkormányzati képviselője hivatalos előterjesztést nyújtott be a közgyűlésnek, hogy változtassák meg a kerületi művelődési központ nevét, mert az méltatlanná vált Csokonai Vitéz Mihály emlékére. Szalay javaslatot is tett az ellenzéki kerületvezetésnek, hogy a művelődési központ az új nevét az ismert osztrák, meleg énekes, Conchita Wurst után kapja.

A fideszes képviselő ráadásul sürgősségi előterjesztésben adta be javaslatát, amit így már a február 3-i testületi ülésen napirendre vesznek. A sietséget azzal indokolta, hogy „Csokonai nevének gyalázata nem tűr halasztást”.

„Az arcunkba tolják a legújabb őrületet, az LMBTQ elfogadását. Abban az intézményben, ahol volt egy tízéves Anno. Ahol Örkényt játszottak és sok remek film született a RÖFI-n. Nesze neked kultúra, megjöttünk és mások vagyunk, ha akarod, ha nem!”

– fejti ki véleményét Szalay az előterjesztésben.

Az ügy eljutott a helyi Önkormányzati TV-hez is, ami a várhatóan komoly érdeklődésre tekintettel február 3-án, reggel 9 órától élőben közvetíti a XV. Kerület Önkormányzat testületi ülését, amelynek eredményéről mi is beszámolunk majd.

Az ügy előzménye egy, a művelődési házban január 22-én tartott zártkörű ünnepi előadás. Az ünneplés oka az volt, hogy befejeződött a helyi kulturális intézményrendszer átalakítása és újra kinyithatott a művház már az új felállásban. Ennek alkalmából a Soharóza társulat előadta a Dalok a kamrából című darabot, amely arról szól, hogy miképpen alakultak át a járvány és a lezárások hatására a gasztronómiai és étkezési szokásaink.

Az előadásra meghívták a fideszes képviselőt is, aki az előadást végignézve arra jutott, hogy az egész műsor nem más, mint homoszexuális propaganda és felháborodott Facebook-bejegyzést tett közzé „A CSOKONAI újranyitása a XV. kerületben, avagy az LMBTQ landolása a kerületi kultúrában?” címmel.

A posztból kiderül, hogy a képviselő a darab két jelmezéből jött rá, hogy melegpropagandát néz. A problémát az egyik színész által viselt „egészben vagy részben női ruha”, valamint egy nőnemű színészen kiszúrt „kockás, alsónadrág-szerű rövidnadrág-féleség” jelentette.

A félig vőlegény, félig menyasszony ruhát viselő színész a sótartó és borstartó figuráját játszotta el egyszemélyben, amely ki is derült a darabból, amíg női szereplő által viselt kisgatyáról azt mondta a 444-nek az előadás egyik létrehozója, hogy „abban a jelenetben deréktól felfelé mindenki elegáns és díszes (desszerteket idéző) ruhában van, deréktól lefelé pedig otthoni kényelmesben: mackóalsó, rövidgatya, pizsama – mint ahogy a zoom meetingeken szokott lenni”.