Figyelmeztetés Izraelnek Lisszabonból

Az Euromediterrán Unió nyomást gyakorolna Izraelre, mert erőszakosan megsértik a palesztinok alapvető emberi jogait.

Ezzel a ponttal egészült ki az Unió a Mediterrán Térségért Parlamenti Közgyűlésének e heti, lisszaboni plenáris ülésén tárgyalt gazdasági és szociális bizottsági ajánlás. Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője nyilatkozott hírportálunknak, aki a nemzetközi szervezet delegáltja a Magyar Országgyűlés részéről. A képviselő elmondta, az utolsó pillanatban, marokkói kezdeményezésre érkezett a javaslat, melyet a török bizottsági elnök jóváhagyásával végül bele is vettek az ajánlások pontjai közé.

A közgyűlés az Európa szerte egyre nagyobb feszültségeket okozó, óriási méreteket öltő bevándorlás ügyét taglalta plenáris ülésén kedden, a portugál törvényhozás épületében. Mint arról Kepli beszámolt, a felszólalások a vita során egyértelműen tükrözték, hogy a jelenlegi helyzet sem az Európai Unió tagállamainak, sem pedig a mediterrán térség országainak nem kedvez. A szavakból mindenkinek elege van, valódi tettekre és megoldásra várnak az emberek. A Jobbikos honatya a mintegy kétszáz delegált előtt elmondott hozzászólásában kifejtette, hogy Magyarország számára is rendkívül súlyos helyzetet idézett elő az észak-afrikai és a közel-keleti országok destabilizálása. Mindezek ellenére a nyugati hatalmak, amelyek saját érdekeik mentén mindezt előidézték, most semmit nem tesznek a kritikussá vált helyzet rendezéséért. Elfogadhatatlannak tartja továbbá, hogy a menekültek ellátásának és a határőrizetnek minden költségét a közép-európai államoknak, köztük hazánknak kell viselni. Egyértelműen az Egyesült Államokat nevezte meg Irak, Szíria, Libanon és ezzel együtt az egész térség destabilizálásáért, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elterjedéséért. Szavait a delegáltak egy része tapssal jutalmazta.

Az Unió a Mediterrán Térségért Parlamenti Közgyűlése az Európai Unió tagállamait, valamint Észak-Afrika és az Öböl-térség országainak parlamentjeit tömörítő szervezet, melynek elsődleges célja az országok illetve térségek közötti párbeszéd javítása, a békés fejlődés és az emberi jogok érvényesülésének előmozdítása. A szervezet elnökségét Portugáliától a következő egy évre Marokkó vette át.