Nahát! Tudnak tizenegyespárbajt nyerni az angolok!

Pedig Kolumbia a rendes játékidő utolsó percében mentette hosszabbításra a meccset.

A meccset az angolok kezdték nagyobb iramban a James Rodriguez nélkül felálló kolumbiaiak ellen, ami két akcióban nyilvánult meg. Először a 6. percben Young tekert kapura éles szögből egy szabadrúgást, de Ospina magabiztosan öklözte ki a löketet. Később, a 16. percben Trippier ívelt be egy labdát jobbról, Kane a hosszú oldalon érkezett, de túl éles szögből már nem tudott jól fejelni, így a laszti a háló tetején landolt.

Ezután kicsit feljöttek a dél-amerikaiak, de helyzetet nem tudtak kialakítani, igaz, a háromoroszlánosok sem. A 39. percben Kane buktatásáért ítélt szabadrúgást a játékvezető 20 méterről. A sorfalban kakaskodás kezdődött: Barrios lefejelést imitált Henderson felé (az angol sem hezitált eldőlni), ami miatt a kolumbiai játékos csak sárga lapot kapott. A szabadrúgást Trippier lőtte jó két méterrel a jobb kapufa mellé, de ez már a 42. percben történt. Még egy említésre érdemes esemény történt az első félidőben: a 47. percben Quintero 18 méterről leadott lövését védte magabiztosan Pickford.

Azután egy nagyon furcsa második félidőt láthattunk. Az 53. perccel kezdődött, amikor Young beívelt szabadrúgását Maguire elől fejelte ki Davinson Sanchez. Az ezt követő beívelt szögletnél Kane-t Carlos Sanchez teljesen feleslegesen birkózta le (az angol csatár nem fért volna a labdához semmiképp), a játékvezető pedig tizenegyest ítélt. Ezt a sértett magabiztosan értékesítette: a jobbra ugró kapus helyére lőtte (0-1) az 58. percben. Ez az angol csatár hatodik gólja a tornán, amivel esélyes a gólkirályi címre. A gólt követően focira legkevésbé sem emlékezető jelenetek jöttek: parázs hangulat, alattomos odaszúrások, kakaskodások, sárga lapok.

Utána viszont ismét a fociról szólt a meccs. A 73. percben Lingard kapta a labdát a jobb oldalon, a középen üresen érkező Kane-nek akart passzolni, de Davinson Sanchez mentett. Majd jöttek a helyzetek, lehetőségek a dél-amerikaiak előtt, mivel az angolok teljesen átengedték nekik a területet: a 81. percben a frissen beállt Dier első labdaérintésével eladta a labdát, amivel kontrázhattak a kolumbiaiak, Cuadradóhoz került a végén, aki elpuskázta a hatalmas gólhelyzetet. Majd ismét ők: a 86. percben egy beadást Davinson Sanchez csúsztatott meg, csapattársa, Falcao így nem tudott fejelni. A nyomás folytatódott: a 87. percben Falcao 21 méterről, középről lőtt, Pickford magabiztosan védte a középre tartó lövést. Majd jött a már-már szokásos dráma: a 93. percben a csereként beállt Uribe váratlanul rálőtte 35 méterről, Pickford a bal felső sarokba tartó labdát hatalmas bravúrral paskolta az alapvonalon túlra. A szöglet (melyhez Ospina kaus is az angol kapu elé érkezett) Minát az ötösön teljesen egyedül találta, aki fejjel kiegyenlített (1-1). Jöhetett a kétszer tizenöt perc hosszabbítás.

A ráadás első félidejében két kolumbiai lehetőséget jegyezhettünk fel. A 96. percben Muriel beadását Pickford csípte el a berobbanó Bacca elől, majd a 104. percben Mojica balról érkező beívelése Falcaót találta meg, de mellément a fejese. A hosszabbítás második félideje angol mezőnyfölénnyel és lehetőségekkel telt el. A 112. percben Maguire kiugratására Rose tört előre, éles szögből lőtt, a labda alig kerülte el a kolumbiai kapu bal alsó sarkát. A 115. percben pedig egy beívelt szöglet Minához hasonlóan üresen találta Diert, de ő csúnyán fölé fejelt. Tehát következhetett a tizenegyespárbaj, amit az angolok „hagyományosan” el szoktak veszíteni.

A kolumbiaiak kezdték: Falcao belőtte, az angoloktól Kane szintén magabiztosan a jobb alsóba lőtte (1-1). A második körben Cuadrado a jobb felsőbe varrta, Rashford Kane-hez hasonlóan laposan jobbra lőtt a kapuba (2-2). Következett a harmadik kör. Muriel balra begurította, Henderson balra lőtt büntetőjét viszont Ospina kivédte (2-3). A negyedik körben kolumbiai előnynél Uribe kapufára lőtte a labdát, Trippier bevágta a bal felsőbe (3-3). Az ötödik kör következett: Bacca középre érkező lövését megfogta Pickford, Dier pedig balra lőtt laposan a sarokba, Ospina hiába ért bele (3-4). Így a háromoroszlános válogatott megtörte az átkot, és büntetőpárbajt nyert!

Hosszabbítás és tizenegyesek után 4-3-mal tehát Anglia jutott a nyolc közé, a szamarai negyeddöntőben pedig július 7-én magyar idő szerint délután 4 órakor Svédországgal csap össze a legjobb négy közé jutásért.