Fodor Gábor szerint nincs ellenség, akitől védeni kéne az országot

A liberális politikus szerint természetes dolog ha egy kormány meg akarja védeni az országot, de szerinte jelenleg nincs ellenség, akitől meg kellene.

Fodor Gábor szerint törvényességi aggályok állnak fenn, ugyanis a kihirdetett válsághelyzet Alaptörvény-ellenes. A képviselő ezt azzal indokolta, hogy a jogi szabályozás a válsághelyzetet három feltételhez köti: a létszámhoz, a tranzitzónák leterheltségéhez és a különleges körülményekhez, például egy település ellehetetlenítéséhez. Fodor Gábor szerint ugyanakkor ezek közül egyik sem áll fenn jelen pillanatban, tehát a kormány "áthágta azokat a jogszabályokat, amelyeket saját maga alkotott" - mondta.

Jelezte: az ügyben írásbeli kérdéssel fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez, valamint megkeresik az ombudsmant is, amitől azt várják, alkotmánybírósági vizsgálatot kér.

Háborús pszichózis

Fodor Gábor azt mondta, természetes dolog ha egy kormány meg akarja védeni az országot, de szerinte jelenleg nincs ellenség, akitől meg kellene.

"Természetes, hogy egy kormánytól azt várjuk, ha vészhelyzet van, cselekedjen ... -de- a vészhelyzet egyelőre nem áll fenn" - mondta, hozzátéve, ha a kormánynak eddig nem ismert adatai vannak, akkor hozza nyilvánosságra. A liberális politikus úgy vélte, a kormány csak félelmet próbál az emberekbe ültetni, hogy így erősítse népszavazási sikerét.

A kerítés azért maradhat

Az Alfahír kérdésére a liberális párt elnöke közölte: a schengeni határok védelmére egyébként szerintük is szükség van, és azt is elismerik, hogy Európa nagyon nehezen birkózik meg a bevándorlási krízissel.

"Ha ezt így tudjuk megtenni, meg kell tenni" - mondta a kerítést firtató kérdésünkre,

viszont szerintük a döntéseket nem egyedül, "partizánként" kell meghozni, hanem együttműködve a többi országgal. A liberálisok úgy vélik, a görögországi közös határvédelem lenne a legjobb megoldás.

Pintér Sándor belügyminiszter szerdán jelentette be, hogy országos migrációs válsághelyzetet hirdetnek ki, minek keretében megerősítik a határvédelmet, és az átmászó migránsoknak táborokat hoznak létre – tehát itt maradhatnak, ha megsértik a határt.