Földnélküliek - tízből csak egy földműves tudott földet venni

Földrablás: 180 ezer hektárt privatizáltak, és csak minden tizedik gazda tudott vásárolni.

Bitay Márton Örs elmondta, a 6 hétig tartó őszi és a 4 hétig tartó tavaszi árveréseken minden tizedik földvásárlásra jogosult gazda vett földet,

azaz a "földműveseknek" - akik közé tartozik a Mészáros család is - mindössze a tíz százaléka jutott földhöz..

Ez 19 ezer birtoktestet és több mint 10 ezer vásárlót jelentett.

Hozzátette: az árverések mindenhol nagyobb gond nélkül zajlottak le. Az értékesítési átlagár minden megyében minimum 21-22 százalékkal meghaladta  az OTP Bank és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adott megyére vonatkozó referenciaárait, de volt olyan térség  is, ahol ez a felár 100 százalék körül volt - mondta az államtitkár.

[fb_pages_codes:econation]

Bitay Márton Örs kiemelte, hogy Fejér megyében (a felcsúti központú megyében tapasztalt visszásságokról ITT és ITT olvashat) az állam hektáronként mintegy 500 ezer forinttal kapott többet az egymilliósnál valamivel magasabb referenciaárnál a földárveréseken.

Az állami földek értékesítésének célja nem az állami bevételek növelése, hanem az agrár középosztály megerősítése volt - hangsúlyozta.

Bitay Márton Örs, az államtitkár, akinek papírja van arról, hogy olykor félrevezeti a közvéleményt

Csakhogy, mint annyi más esetben, a Fidesz általi középosztály-megerősítés nem szól másról, mint hogy egy szűk barti kör kiemelnek, a nagy többség megélhetését pedig elveszik. Így történt ez Kishantoson is, miközben még a leginkább elmaradottabb térségekben is képes a vidék ellátni a közösségeket.

Az MTI kérdésére elmondta:

amennyiben a kormány úgy dönt, folytatódik a Földet a gazdáknak program, a  harmadik szakaszban nemcsak a még el nem kelt földeket hirdetik meg újra, hanem a licitbe bevonhatják a halastavakat és a gyümölcsösöket is. Most azonban még arra nincs lehetőség, hogy több gazdálkodó együtt pályázzon egy-egy nagyobb birtoktestre. Ehhez szintén kormánydöntés szükséges

- közölte az államtitkár.