Folytatódik az egyeztetés az iráni atomprogramról

A svájci városban február 22-én Irán és a hatok - az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország - külügyminisztériumi politikai igazgatói ülnek majd asztalhoz, hogy "folytassák diplomáciai erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy egy hosszú távú, átfogó megoldást találjanak az iráni nukleáris kérdésre" - közölte a tárgyaló felek között közvetítő Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) pénteken.
 
Az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint a hétoldalú találkozót előkészítendő az Egyesült Államok és Irán képviselői már péntek reggel asztalhoz ültek, hogy megpróbálják rendezni a Teherán atomprogramjának nemzetközi felügyeletével és korlátozásával kapcsolatos nézeteltéréseiket. A tárgyalásokat iráni részről Abbász Aragcsi külügyminiszter-helyettes, Teherán atomügyi főtárgyalója, amerikai oldalról Wendy Sherman külügyi államtitkár vezeti. Az egyeztetéseken részt vesz Helga Schmid, az EKSZ politikai igazgatója is.
 
A tervek szerint vasárnap és hétfőn John Kerry amerikai és Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter is csatlakozik majd a kétoldalú egyeztetésekhez. Diplomáciai források szerint Washington és Teherán között húzódnak a legfőbb ellentétek a hosszú ideje tartó tárgyalásokon.
 
Az iráni atomprogramról egyeztetett pénteken Susan Rice amerikai és Joszi Kohen izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó. A Fehér Ház közleménye szerint abban állapodtak meg, hogy folytatják az egyeztetéseket a kérdésben.
 
Izrael élesen ellenzi, hogy a nagyhatalmak megállapodásra törekednek Iránnal, mert saját magára nézve végzetes veszélynek tartja Irán nukleáris fejlesztéseit. A kérdés az utóbbi időben a két ország hagyományosan szoros szövetségesi kapcsolatában is viharokat okozott.
 
Irán és a hatok több mint egy éve folytatnak megbeszéléseket egy olyan átfogó megállapodásról, amely véget vetne az iráni atomprogramot övező kételyeknek. A Nyugat ugyanis azt gyanítja, hogy Irán atomfegyver kifejlesztésén dolgozik, amit a teheráni vezetés következetesen tagad.
 
A felek márciusig szeretnének keretmegállapodásra jutni, júniusra pedig végleges, hosszú távra szóló egyezséget kötnének. A Nyugat enyhítene az Iránt sújtó nemzetközi szankciókon, ha Teherán ellenőrizhetően csakis békés céllal folytatna atomprogramot.