Tudta? Egy fideszes városban kampányoltak a betelepítés ellen, mégis ellenszélben voltak

A fótiakat magára hagyta a Fidesz és az Orbán-kormány is. Átverés volt a kvótareferendum?

Mindkét népszavazási kérdésben összegyűlt a szükséges számú aláírás, most már csak a Helyi Választási Irodán (HVI) a sor, hogy ellenőrizze az adatokat. Pozitív visszajelzés esetén a fótiak referendumon mondhatnak véleményt arról, hogy együtt akarnak-e élni azokkal a migránsokkal, akiket a városi Gyermekközpontban helyeztek el - közölte lapunkkal Merkwart Krisztián, a Jobbik önkormányzati képviselője.

A HVI-nek 45 napja van, hogy leellenőrizze az adatokat, így január végére már biztosan kiderül, lesz-e módja a fótiaknak véleményt nyilvánítani az ő mindennapjaikat valóban befolyásoló migrációról.

A jobbikos politikus lapunk érdeklődésére közölte: mindkét kérdésre körülbelül 1600 aláírás érkezett, mint mondta, minden megszólított 10 fótiból 7-8 aláírta a gyűjtőíveket.

Merkwart Krisztiánék munkáját viszont két, rajtuk kívülálló tényező is nehezítette.

Egyrészt a Helsinki Bizottság fellebbezett a Helyi Választási Bizottság határozata ellen, s bár a jogvédők beadványáról már a legelső pillanatban tudhatta mindenki, hogy nem felel meg a jogszabályi kritériumoknak, arra jó volt, hogy húzza az időt. Így a jobbikosok kénytelenek voltak az adventi időszakban zavarni a választópolgárokat.

Nem segítette a kampányt az sem, hogy bár a fóti kezdeményezés motivációja megfelel az október 2-ai kvótareferendum céljainak, sem a Fidesz, sem pedig az Orbán-kormány nem támogatta az aláírásgyűjtést, de még csak a kormányközeli sajtó sem számolt be róla. Pedig Tuzson Bence, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a Rogán Antal-féle propagandaminisztérium kommunikációs államtitkára tavaly nyáron még arra buzdította a fótiakat, hogy mondjanak nemet a betelepítésre, télen ez már neki sem volt fontos.

A sajtóban az utóbbi napokban felmerült az a hír is, miszerint két éven belül bezárhatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) az egész Gyermekközpontot, azonban Merkwart Krisztián szerint ennek a jobbikos kampány előtt semmilyen jele nem volt, de még csak pletyka szintjén sem merült fel.

"Hisszük, ha látjuk" – jelentette ki, hozzátéve: ha ez mégis megtörténne, senki sem vitathatná el, hogy az a Jobbik nyomására következne be.

Nem sikerült megakadályozni: a fótiak eldönthetik, kérnek-e a migránsokból

Visszavonta a Helsinki Bizottság a fellebbezését, így csütörtökön a fóti Jobbik megkezdheti az aláírások gyűjtését a Helyi Választási Bizottság elé terjesztett mindkét kérdésben.Ha összegyűlik legalább 1569 érvényes aláírás, akkor a település lakói referendumon nyilváníthatnak véleményt arról, hogy egyetértenek-e azzal, hogy„Fót közigazgatási területén nem magyar állampolgárok átmeneti elhelyezését biztosítsák?",illetőleg támogatják-e, hogy

Döntsön a nép!

Az önkormányzati képviselő magánemberként még tavaly októberben nyújtott be két népszavazási kérdést a HVB-hez:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy Fót közigazgatási területén nem magyar állampolgárok átmeneti elhelyezését biztosítsák?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy Fót közigazgatási területére nem magyar állampolgárokat betelepítsenek?"

A cél az volt, hogy a fóti Károlyi István Gyermekközpontból (az egykori Gyermekvárosból) költöztessék át máshova a migránsokat. Az intézménybe - elviekben - kísérő nélküli fiatalkorú bevándorlókat szállásolnak el, azonban ez a gyakorlatban egész másképp néz ki: a migránsok papír nélkül érkeznek, és csak bemondásra fogadják el, hogy 18 év alattiak. A Gyermekközpont nem határrendészeti egység, az EMMI alá tartozik, a bent élők szabadon járkálhatnak a településen. Jellemző, hogy a migrációs válság alatt több mint kétezren tűntek el innen, és többek között a németországi baltás merénylő is itt húzhatta meg magát.