A bevándorlók befogadásáról szavaztak volna – megtiltották nekik

A sürgősségi szállások kijelölése és kialakítása nem a település, hanem az állam központi hatáskörbe tartozik, ezért érvénytelen egy erről szóló helyi népszavazás.

A helyi közigazgatási bíróság pénteken törvénytelennek mondta ki a referendumot.

Az állam hajthatatlansága miatt, illetve kényszerből törlöm a népszavazást

- mondta szombati sajtótájékoztatóján Gérard Crozier polgármester, aki "nagy keserűségének" adott hangot.

Az állam helyi közigazgatási képviselete, a prefektúra fordult a grenoble-i közigazgatási bírósághoz, amely úgy ítélte meg, hogy a sürgősségi szállások kijelölése és kialakítása nem a település, hanem az állam központi hatáskörébe tartozik, ezért érvénytelen egy erről szóló helyi népszavazás. A referendumot vasárnap rendezték volna a településen.

Franciaországban évek óta rendkívül sok problémát okoznak az illegális bevándorlók táborai. A legismertebb ezek közöl a calais-i dzsungel, ahol a becslések szerint mintegy tízezer migráns vár arra, hogy bármilyen módon, az általuk ígéret földjének gondolt Angliába jusson. A táborról tavaly képes riportban is beszámoltunk.

Így élnek és indulnak portyára a franciaországi bevándorlók

Július végén a vasúti alagutat működtető Eurotunnel társaság arról számolt be, hogy sosem látott tömeg, mintegy kétezer ember akart erőszakkal behatolni az alagút Calais-i termináljára, hogy onnan valahogy átjussanak Folkestone-ba, az angliai fogadóállomásra. A helyzet olyan súlyos, hogy már szóba került az alagút ideiglenes lezárása is.