Ítéletek a Fenyő-gyilkosság ügyében: Gyárfás megúszta hét évvel, Portik életfogytiglant kapott

Ítéletek a Fenyő-gyilkosság ügyében: Gyárfás megúszta hét évvel, Portik életfogytiglant kapott

26 év és öt napon át tartó per után született meg az első fokú ítélet a '90-es évek leghírhedtebb maffialeszámolás-szerű gyilkosságának ügyében. Gyárfás leghamarabb öt és fél év, Portik húsz év után szabadulhat.

Komoly biztonsági előkészületek után kezdődött meg a Fenyő-gyilkosság perének utolsó napja, az ítélethirdetés. A bírót egy lesötétített rendőrségi buszában szállították a helyszínre, a szabadlábon lévő Gyárfás Tamás nyugodtan sétált be a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermébe, míg Portik Tamást TEK-esek kísérték – számolt be az Index.

A lap tudósítója szerint Gyárfás arcán nyugalom tükröződött. Portik az utolsó pillanatban is szót akart váltani az ügyvédjével, majd odaszólt a bírónak, hogy az ítélet már jóelőre meg van írva.

Póta Péter tanácselnök figyelmeztette a jelenlévőket, aztán elmondta, hogy Portiknak új ügyvédje van, mivel korábbi védőjének, Danicz Lindának a díját is megfellebbezte, majd ismét elfogultsággal vádolta a bírót. Póta új kizárási indítványként értékelte, hogy Portik írt egy dolgozatot a törvényszéknek, de öt perccel később már jött az ítélet:

Mindkét vádlott bűnös: Gyárfás Tamás 7 év, míg Portik Tamás életfogytiglani fegyházbüntetést kapott.

Kiegészítő büntetésként 10 évre mindkettejüket eltiltották a közügyektől, illetve Gyárfást feltételesen a büntetés négyötödének letöltése terheli, Portik pedig 20 év után szabadulhatna.

A döntés szinte napra pontosan a gyilkosság huszonhatodik évfordulóján (Fenyő Jánost 1998. február 11-én ölték meg - a szerk.) született meg. Az indoklás hosszú órákon keresztül folytatódott, mivel hatalmas mennyiségű dokumentum keletkezett az elmúlt 5 év során zajló per tárgyalásairól, aminek során Gyárfás Tamás sportújságíróból és a Magyar Úszó Szövetség elnökéből egy maffialeszámolás-szerű gyilkosság megrendelőjévé alakult a közvélemény szemében.

Póta Péter bíró röviden összefoglalta a Fenyő János meggyilkolását megelőző eseményeket, majd áttért a bizonyítékok ismertetésére. Mintegy féltucat tanút hallgattak meg az ügyben, de mind a vád, mind a védelem részéről is több tanút elutasítottak. A vádlottak tagadták bűnösségüket, beismerő vallomást nem tettek.

Gyárfás Tamás lazán bámulta a telefonját, Portik viszont alig nézett fel az indoklás közben, csak a padlót bámulta.

A vádlottakat klinikai szakpszichológus is megvizsgálta. Szerinte Gyárfás manipulatív személyiség. Az elsőrendű vádlott a poligráfos hazugságvizsgálatba nem ment bele, a bíró feltételezése szerint azért, mert tisztában van vele, hogy megbukna rajta.

A bíró úgy véli, ha Gyárfás ártatlan lenne, akkor lett volna lehetősége, hogy a nyilvánosság előtt tisztázza magát, amikor úgy tűnt, hogy Portik Tamás bele akarja keverni az ügybe, de ő csak hallgatott és több mindent eltitkolt. Arról van szó, amikor Gyárfást még 2018-ban meg akarták zsarolni Portik egykori emberei, de ő nem fordult a hatóságokhoz. A bíró feltételezése szerint Gyárfás attól tartott, hogy Portik emberei kompromittáló hangfelvételeket hozhatnak nyilvánosságra, Gyárfás azzal magyarázta tétlenségét, hogy félt a bűnözőktől. Ez a vádlott rendőrségi és ügyészségi kapcsolatait figyelembe véve a bíróság szerint aligha hihető, hiszen lehetősége lett volna védelmet kérni. Póta szerint azért nem fordult ismerőseihez, mert tényleg volt takargatnivalója az ügyben.

Gyenge lábakon állt, ezért végül borult a vádlottak védekezése.

Portik Tamás hamis tanúzással vádolta az ellene vallókat. Azt állította, hogy csak az azóta már elhunyt Drobilich Gábor kérésére kereste fel Gyárfást, hogy megzsarolja a Fenyő-gyilkossággal.

A bíró nem hitte el Portiknak, hogy megrendelésre készítette a terhelő erejű hangfelvételeket, mivel ezt életszerűtlennek ítélte meg. Ezt azzal indokolta, hogy Portik nemcsak ezeket, hanem több más felvételt is készített a Gyárfással folytatott beszélgetésekről. Ezeken Portikra nézve is bizonyíték értékű mondatok hangzanak el. Portik azzal védekezett, hogy a felvételek manipuláltak, de ez a bíró szerint nem állja meg a helyét.

(Címlapkép: Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető, valamint a másodrendű vádlott Portik Tamás büntetőperük tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék épületében 2024. február 8-án. MTI/Balogh Zoltán)