Gyengén szerepelt az AfD Nyugat-Németországban, mégis "politikai tényező" lett

A tartományi választási bizottság adatai alapján a CDU a szavazatok 34,4 százalékával szerezte meg az első helyet a vasárnapi választáson, közel 3 százalékot rontva 2011-es eredményén, amikor a voksok 37 százalékával végzett az élen.

A CDU a nyolcvanas évek eleje óta valamennyi önkormányzati választáson győzött a Németország nyugati részén fekvő, egyébként az ország leggazdagabbjai között szereplő tartományban.

A második helyezett a szociáldemokrata párt (SPD) maradt, amely a szavazatok 31,2 százalékát szerezte meg, szintén rontva ezzel a 2011-es 34,9 százalékán.

A harmadik helyen befutó Zöldek támogatottsága szintén csökkent: az öt évvel ezelőtti 14,3 százalékról 10,9-re csökkent.

A szövetségi parlamenten kívüli Alternatíva Németországnak (AfD) a szavazatok 7,8 százalékát szerezte meg, amivel elmaradt a várt 10 százalék feletti eredménytől.

Ám azt mindenképp hozzá kell tenni, hogy a helyzet nem is hasonlítható az egy héttel ezelőtti mecklenburg-elő-pomerániai felálláshoz, és a párt számára különösen nehéz terepet jelentő, gazdag régiónak minősülő, a migrációs krízis által kevésbé sújtott Alsó-Szászországban ez a szám is kifejezetten szépnek tekinthető.

A konzumpártok képviselőit nem is nyugtatta meg a végeredmény.

Új versenyzőtől szép teljesítmény

Stephan Weil, az SPD alsó-szászországi vezetője nem is rejtette véka alá, hogy mennyire meglepte a nemzeti párt szereplése:

"Fel kell ismernünk: az AfD politikai tényezővé vált Alsó-Szászországban."

Weil kifejtette, hogy ugyan a helyi politika a tartományban hagyományosan felülírja az olyan országos ügyeket, melyekkel az AfD operál, az eddig szinte nulla beágyazottsággal rendelkező párt így is markánsan rajta hagyta kézjegyét a helyi közösségeken, és új versenyzőként is meggyőző fegyvertényeket tudott felmutatni,

hiszen például a 75 ezer lakosú Delmenhorst városában 15,1 százalékos eredményt ért el.